Algemeen

Zomerworkshop van Tetem: kinderen maken lampenkapjes met lasercutter

WIERDEN/ENTER – Kinderen in de leeftijd van negen tot twaalf jaar mochten afgelopen donderdag 9 juli hun creativiteit laten zien in het zogenoemde 'High Tech programma' van Tetem. De animo was groot, want beide cursussen, in de bibliotheek van Wierden en Enter, waren vrij snel volgeboekt. Onder begeleiding van een medewerker van kunstruimte Tetem uit Enschede kregen de deelnemers uitleg over de toepassingsmogelijkheden van een lasersnijder.

De kinderen maakten kennis met de techniek van het zogenoemde lasercutten door eerst op de computer een eigen ontwerp te maken voor een lampenkapje. Daarna werd het ontwerp ingevoerd in de lasersnijder, die het vervolgens met een laserstraal uit dik karton sneed. Aansluitend kon met gekleurd crêpepapier het kapje nog naar eigen smaak worden afgemaakt. Door middel van een lampje, dat gevoed wordt via een USB-kabel (via bijvoorbeeld de computer of een adapter), wordt het uitgesneden patroon goed zichtbaar. Tetem wil tijdens de 'High Tech workshop' kinderen kennis laten maken met technische vaardigheden. “Ze creëren iets met hun handen en leren door te doen”, aldus een woordvoerder.

Ook het Maker Festival Twente van Tetem genoot afgelopen mei en juni een succesvolle, eerste @Home editie, waarbij ruim duizend (basisschool)kinderen en volwassenen uit Twente én daarbuiten kennis hebben gemaakt met de digitale maakcultuur. Make-It@Home kits in samenwerking met Techniekpact Twente In samenwerking met Techniekpact Twente zijn speciale Make-It@Home techniek-kits ontwikkeld die goed passen bij de doelstelling van Techniekpact Twente: Wetenschap & Techniek (W&T) onder de aandacht brengen bij kinderen op school en zoals afgelopen periode thuis.