Algemeen

Wijan Smit rent mee in Afrika voor KiKa: Big Five marathon

WIERDEN – Wijan Smit staat voor een pittige uitdaging. Aankomende zaterdag krijgt de 31-jarige Wierdenaar een dikke 42 kilometer voor de kiezen als hij aan de startstreep verschijnt van de 'Big Five'. Dit is een hele marathon die in Afrika, een paar honderd kilometer boven Johannesburg, wordt gelopen voor het goede doel: KiKa. Vanuit Nederland zijn er zeventien deelnemers.

Een hele marathon is al een aardig dingetje, maar als je 'm ook nog eens op het zuidelijk halfrond loopt is dat zeker benijdenswaardig. Een ander klimaat, een ruwe omgeving en een lange, vermoeiende vliegreis er naar toe. Niet de meest ideale omstandigheden om een fijn stukje te gaan hardlopen, maar toch, Wijan heeft er ontzettend veel zin in. “Ik ben best wel extreem in zulke dingen, zeker als ik een doel heb waar ik naar kan streven. Ik moet een een stok achter de deur hebben en dan ga ik er echt voor, zoals nu: rennen voor KiKa. Je hoort nog te vaak over kinderkanker. Ik wil iets doen voor die kinderen en hun ouders!”

Niet iedereen kan zo snel en soepel conditie en duurtraining realiseren, maar het lijkt Wijan vrij goed af te gaan. “Ik loop heel makkelijk, dat is m'n geluk. Drie jaar terug heb ik de vijf kilometer van de Wiezoloop ook met een mooie tijd volbracht. Als ik het wil, lukt het denk ik best wel om bij de tien kilometer bij de snelle Kenianen aan te sluiten haha.”

Roken
Een vuurdoop eerder dit jaar op Ibiza, een halve marathon, is 'm goed bevallen. Daarvoor heeft Wijan al 3.500 euro aan sponsorgelden opgehaald, eveneens voor KiKa. “Ik heb het er voor over! M'n hele sociale leven ligt al een half jaar stil, maar ik ga er voor. Kameraden verklaarden me voor gek: 'je zuipt en je rookt, je redt 't toch niet', maar dat heeft me juist extra gemotiveerd om extreem te gaan trainen. Zo loop ik zes dagen per week verschillende afstanden, de ene keer vijf kilometer, laatst zelfs 33 kilometer. Daarnaast doe ik een keer per week aan kickboksen en fietsen én loop ik zo een paar keer een trappenhuis op en af.”

In de uitdaging die hij zaterdag in Afrika aan mag gaan heeft Wijan het volste vertrouwen. “Het is gewoon al gaaf om in een Nationaal Park te lopen, met al die beesten om je heen. Het kan dus best zijn dat je even moet wachten, omdat een kudde de weg over steekt. Bovendien is het parcours enorm uitdagend: van gravel tot mul zand en van grote keien in een rivier waar je rustig over moet steken tot gigantische hoogteverschillen. De kans op uitval is groot, ook door het andere klimaat. Veel drinken, je suiker op niveau en hartslag in de gaten houden.

Behalve de marathon is er ook nog wat tijd voor ontspanning. In totaal zijn de deelnemers acht dagen onderweg. Na aankomst is er tijd om te settelen, maar is er ook een randprogramma zoals een unieke safari en de mogelijkheid om het gebied te verkennen. De teller van het sponsorgeld staat op het moment van schrijven op zo'n 8.500 euro. Wie nog een bijdrage wil leveren, dat kan via de link www.runforkikamarathon.nl/jan-willem-smit-big-five-2022 en druk op de knop voor sponsoring.