Algemeen

Hardloopspektakel na twee jaar keihard terug in Twente

Wiezoloop in dorpskern van Wierden

WIERDEN – Op de meest benauwde en warme dag van de week, afgelopen zaterdag 18 juni, verschenen honderden lopers aan de startlijn voor deelname aan de Wiezoloop 2022. Na afwezigheid van twee jaar konden hardloopliefhebbers eindelijk weer hun inspanning verrichten op hun geliefde afstand. De keuze van de organisatie om het evenement wat later te starten dan voorheen, bleek op voorhand een goede inschatting. Op het moment van de loop waaide er al een wat verfrissend briesje en had de zon al wat van zijn kracht verloren. Desalniettemin was het nog warm en werden op het parcours sponsen met water uitgedeeld.

Om 17.00 uur klonk het startschot voor de jeugd was op de achthonderd meter, waarna later die avond ook de 2,5 kilometer, vijf kilometer en tien kilometer volgden. Nieuw dit jaar was de G-run, speciaal georganiseerd voor mensen met een beperking. Een schot in de roos, zo bleek, want ook zij waren met een flink aantal deelnemers goed vertegenwoordig om met vol enthousiasme en al dan niet met wat steun van een buddy achthonderd meter af te leggen.

Voor het publiek was er genoeg spektakel en snelheid dankzij de internationale toppers die dik onder de dertig minuten tien weer bij de finish verschijnen. Huseyidin Mohamed uit Ethiopië wist met een gemiddelde snelheid van 20,81 kilometer per uur in 28.50 minuten als eerste te eindigen. Tweede werd Workineh Tadesse uit Ethiopië (28.54) en brons was er voor Inyasi Sulley uit Tanzania (29.01). Mohammed Ali was de eerste Nederlander op een vijfde positie (30.23), gevolgd door Tom Hendrikse, Roy Hoornweg, Niels te Pas en Danny Koppelman.

Op de lokaal geliefde vijf kilometer werden ondanks de hitte ook snelle tijden neergezet. Martijn Oonk pakte met 15.53 minuten de gouden plak. Zilver ging naar Olivier van Noort (16.10) en brons naar Daan Schouten (16.15).

Onder de jeugd werd goud gepakt door Niek Geerligs uit Twenterand op de 2,5 kilometer (9.04), Esmee Bulten uit Goor op de achthonderd meter voor 11-12 jaar (2.35), Teun Wagemans (Wierden) op de achthonderd meter voor 9-10 jaar (2.41), Liam Smit (Vriezenveen) op de achthonderd meter voor 7-8 jaar (3.01) en Raf Molenaar (Almelo) op de achthonderd meter t/m 6 jaar (3.27).

De eerste G-Run tijdens de Wiezoloop werd gewonnen door Pepijn Bussen uit Wierden met 2.40 op deachthonderd meter. Tweede werd Gabriël Nijzink uit Wierden (2.56) en derde Stefan Jansen (2.58).