Algemeen

Blijf vooral kalm en laat je niet bang maken

Wierdense winkeliers doen er alles aan om veilig te kunnen winkelen

WIERDEN – Het is vrijdagavond en tot acht uur – een uurtje korter dan normaal door maatregelen vanuit de overheid – is het koopavond in Wierden. Toch is het erg rustig in de winkelkern, terwijl de Wierdense winkeliers normaliter op dit tijdstip nog aardig wat bezoekers weten te trekken. Een week eerder van eenzelfde laken een pak. Veel ondernemers zien met lede ogen aan hoe er angst wordt gecreëerd, waardoor mensen niet meer de straat op durven te gaan.

“Je kunt een kanon afschieten in het dorp, er is amper iemand die op vrijdagavond gaat winkelen. En dat terwijl wij er alles aan doen om verantwoord en veilig winkelen mogelijk te maken en te houden. Laten we met z'n allen gewoon kalm blijven.” Eelco Koop spreekt namens het bestuur van de winkeliersvereniging. Zij zijn van mening dat er in de meeste winkels meer dan voldoende ruimte is om afstand te houden. Dat geluid laat ook Het Vakcentrum, een  onafhankelijke belangenbehartiger voor de retail, weten in een bericht.  Koop vervolgt: “Er wordt een zichtbaar deurbeleid gevoerd. Dat betekent dat je ook in de wat kleinere zaken met een gerust hart kunt winkelen. Als winkeliers zijnde hebben we ons verenigd en volgen we tevens de adviezen vanuit onze branches. We doen er alles aan, wat binnen onze macht ligt, om winkelen in de Wierdense kern mogelijk te houden.

Strengere maatregelen
Het bericht van Arjen Gerritsen namens de veiligheidsregio in de reguliere media vorige week was als olie op het vuur: een lockdown was volgens Gerritsen onontkoombaar. Een dag later kwam hij daar op terug en nuanceerde hij zijn uitspraak. Toch blijft hij van mening dat strenge maatregelen noodzakelijk zijn, omdat er ondanks de huidige zware regelgeving geen daling in het aantal besmettingen is. Naar aanleiding van het bericht van Gerritsen berichtte burgemeester Doret Tigchelaar een dag later middels een persbericht dat ook zij verwacht dat er zware maatregelen gaan volgen. “Ik hoop dat de kentering in het aantal besmettingen snel komt, maar ik verwacht op basis van het huidige aantal dat aanvullende landelijke maatregelen nodig zijn om het virus er onder te krijgen. Of het zover komt, is echter niet aan mij.”

Reden voor Tigchelaar om de coronacijfers in Wierden onder de loep te nemen. In de periode van 15 tot 21 oktober werden “maar liefst 154 besmettingen geregistreerd”, zo staat in het bericht te lezen. Ook is een poging gedaan om de cijfers in nauw contact met de GGD te analyseren. “Van clustervorming lijkt geen sprake. De besmettingen komen in alle kernen en dorpen van de gemeente Wierden voor. De meeste besmettingen doen zich op dit moment voor bij 50-59 jarigen (50) gevolgd door 20-29 jarigen (47).” Uit cijfers van het RIVM is op te maken dat er, ondanks het hogere aantal besmettingen, dit gehele jaar vijf personen in de gemeente Wierden zijn overleden met coronaklachten. Nagenoeg iedereen, die mogelijk besmet is met Covid-19, herstelt weer.

“Veel besmettingen lijken zich voor te doen in de thuissituatie, maar gezien het hoge aantal besmettingen is de exacte bron vaak moeilijk te achterhalen”, duidt Tigchelaar. “Het effect van de maatregelen van 30 september op het aantal coronabesmettingen is nu nog niet waarneembaar. Blijft de landelijke aanpak van kracht, dan is het kabinet aan zet en als er wordt overgegaan naar een regionale aanpak dan beslist de Veiligheidsregio Twente over aanvullende regionale maatregelen. Laten we echter niet wachten op aanvullende maatregelen, maar zelf onze verantwoordelijkheid nemen door de huidige maatregelen strak na te leven. Niet altijd een gemakkelijke opgave, maar wel van essentieel belang in onze gezamenlijke strijd tegen het coronavirus.”

Angst creëren
De Wierdense winkeliers zien liever niet nóg strenge maatregelen, laat Koop weten. “Een lockdown heeft enorm vervelende gevolgen, het is echt niet overal hosanna. Om over de horeca en reisbranche maar te zwijgen. We willen onze winkels juist open houden, ook op vrijdagavond. De ondernemers zijn het hart van een levendige samenleving. Er wordt nu te veel angst gecreëerd door alle berichtgeving. Wij als winkeliers doen er alles aan om veilig winkelen mogelijk te maken. Onze klanten moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Doe doelgericht je aankopen, probeer gesprekken in de winkels te vermijden en kies bijvoorbeeld voor rustige momenten om te winkelen. Dat is vaak door de weeks, vroeg in de middag. Of plaats een bestelling bij je plaatselijke winkels en het wordt vaak thuisbezorgd.”

Het beleid van de provincie Overijssel voelt als een steun in de rug. “De provincie stimuleert ons juist om het lokaal winkelen mogelijk te houden. Dat gebeurt middels zogenoemde crisisarrangementen. Dit is financiële steun waar ook wij als Wierdense winkeliers gebruik van kunnen maken. De nieuwe plannen daarvoor worden op dit moment al gevormd. Een eerdere bijdrage hebben we gebruikt voor het opzetten van een website waar de winkeliers zich kunnen presenteren, we hebben het Kraak de Code-spel voor de jeugd – in de buitenlucht – georganiseerd en ga zo maar door. Zo willen we er alles aan doen om ondanks alle beperkingen toch het Wierdense centrum levendig te houden.”

Teststraat
De huisartsen in Wierden hebben de afgelopen week onderzocht of het mogelijk zou zijn een corona-teststraat naar Wierden te halen. De GGD heeft echter laten weten dat daar geen behoefte aan is, omwille van voldoende mankracht.

In de gemeente Wierden is momenteel sprake van een groeiend aantal coronabesmettingen, maar huisarts Ton Brockhoff benadrukt dat we vooral niet in de angstmodus moeten schieten. “In Twente wordt al gesproken over een zeer ernstig scenario en een totale lockdown. De Wierdense huisartsen zullen op  laagdrempelige wijze blijven testen, om zo inzicht in en regie te houden op deze epidemie. We hebben en nemen de verantwoordelijkheid voor een groot stuk zorg van de Wierdenaren.”

Brockhoff doet wel een dringend beroep op alle Wierdenaren om de door de RIVM landelijk afgegeven spelregels te blijven volgen. “Het is voor iedereen moeilijk en zwaar. Mondkapjes dragen is vervelend, maar voor dit moment is het even niet anders. Samen de schouders eronder.  Hoe sneller corona verdwijnt, hoe eerder het gewone leven weer opgepakt kan worden.”