Algemeen

Zendingsactie, inzameling van statiegeld en verkoop van armbandjes en paashaasjes

Wierdense vriendinnen Yara en Maartje zetten zich in voor Stichting Haarwensen

Yara Lensen en Maartje van Putten.

WIERDEN – De Wierdense vriendinnen en klasgenoten Yara Lensen en Maartje van Putten vinden het belangrijk om iets te doen voor een ander. Ze zetten zich in voor goede doelen, waaronder Stichting Haarwensen. Zo hebben ze allebei al twee keer hun haar gedoneerd, zodat het gebruikt kan worden om haarstukken en pruiken te maken voor kinderen, die door chemotherapie bij kanker of een andere medische ingreep hun haar verliezen. De komende weken zetten ze zich wederom in voor Stichting Haarwensen. Deze keer geen haardonatie, maar een poging om zoveel mogelijk geld voor dit doel in te zamelen.

Stichting Haarwensen is mede door de coronamaatregelen van de overheid flink in het nauw gedreven, zoals vele andere goede doelen die het moeten hebben van gulle gevers en hartelijke schenkers. Aan donaties van grote hoeveelheden haar is vooralsnog geen gebrek, de crux zit 'm met name in het financiële plaatje. Er is namelijk geld nodig om al het gedoneerde haar tot pruiken te verwerken. Deze haarstukken zijn bedoeld voor kinderen die (tijdelijk) kaal worden door medische oorzaken. Dat zijn er op jaarbasis zo'n zeshonderd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan haaruitval als gevolg van chemotherapie of de aandoening alopecia, waarbij ineens veel haar uitvalt.

De landelijke stichting Haarwensen ontvangt geen subsidie en is zodoende afhankelijk van giften. Met name scholen en verenigingen organiseren normaliter inzamelingsacties, maar door alle opgelegde beperkingen zijn dat soort goedwillende initiatieven nagenoeg in de kiem gesmoord. Des te meer de reden om, nu het weer enigszins kan, de hand aan de ploeg te slaan, ook in Wierden.

Spreekbeurt
De tienjarige Yara en de negenjarige Maartje zitten in groep zes van basisschool De Morgenster in Wierden. De school ondersteunt hun initiatief. Hun gedrevenheid heeft ongetwijfeld positief aan bijgedragen aan de ruimte die ze krijgen. Zo is een korte spreekbeurt gemaakt, die in de groepen drie tot en met acht wordt opgevoerd. Daarnaast hebben ze meerdere plannen bedacht om Stichting Haarwensen een warm hart toe te dragen. Het merendeel van die ideeën wordt inmiddels uitgevoerd.

Het doneren van haar staat deze keer niet bovenaan het lijstje, het is simpelweg nog niet lang genoeg. “Nee, het moet nog even groeien, anders wordt het echt te kort. Ik wil er wel een staartje in kunnen doen hoor!”, meent Yara. Geld inzamelen is nu dus wat belangrijker. Beide vrienden hebben overigens al twee keer eerder hun haar gedoneerd. Maartje vertelt enthousiast: “Dat was vorig jaar en ook het jaar daarvoor, toen ik in groep vier zat. Het moet minimaal dertig centimeter lang zijn wil je het doneren.” Yara vult aan: “Ik heb in groep twee en in groep vier gedoneerd!”

Armbandjes en paashaasjes
Ze kennen inmiddels dus wel het doel waarvoor ze zich inzetten en daarom zijn het er samen over eens: “We willen iets goeds doen”. Op het werkplein in basisschool staat een houten molentje waaraan zelfgemaakte armbandjes hangen en er daaromheen wat geknutselde paashaasjes met paaseitjes. Maartje: “Ze zijn te koop één euro en anderhalve euro. Er staat een geldpotje bij. Kijk, vandaag is er ook al weer wat verkocht!” Het geeft aan dat medescholieren hun inzet waarderen. “Onze klasgenoten vinden het goed wat we doen, sommigen willen ook wel iets voor goede doelen gaan doen.” 

Statiegeldactie
Behalve deze kleine acties zijn de twee vriendinnen nog meer van plan. “We hebben een gesprek gehad met de directrice van onze school en dit jaar gaat het zendingsgeld ook naar Stichting Haarwensen”, licht Yara toe. “Dat kan dus zo iets van vijfhonderd euro in totaal opbrengen. En we gaan bij supermarkten in Wierden langs om te vragen of we een statiegeldactie mogen starten! Thuis verzamelen we al best veel flessen, maar we hopen dat veel meer mensen dat dan gaan doen.”

De zendingsactie op school duurt acht weken. De flessenactie loopt ook tot aan de zomervakantie. Dan willen de meiden, samen met de andere opbrengsten, het totaal gaan aanbieden aan de stichting. Hoe ze dat gaan doen weten ze nog niet, maar persoonlijk contact met Stichting Haarwensen is wel het plan.