Algemeen

Wierdense huttenbouwers in
Jeugdjournaalrubriek 'Dwars'

De groep kinderen die graag hutten bouwt in het Zuidbroek, maar waar ouderen vervolgens klagen over overlast. Foto: NOS Jeugdjournaal.
De groep kinderen die graag hutten bouwt in het Zuidbroek, maar waar ouderen vervolgens klagen over overlast. Foto: NOS Jeugdjournaal.

WIERDEN - Ongestoord buiten spelen en met je vrienden een eigen hut bouwen in plaats van binnen op de bank hangen of de hele dag achter de spelcomputer zitten. Zelfs de overheid juicht dit toe, onder meer om kinderen meer in beweging te krijgen en sociale contacten op te bouwen. Echter, in de wijk Zuidbroek in Wierden liep het nét even iets anders. Een groep spelende kinderen zorgde voor overlast bij met name oudere bewoners. De frustratie liep zelfs zo hoog op dat de kinderen bij het landelijke Jeugdjournaal aanklopten voor de rubriek 'Dwars'.

“De oudere bewoners dreigen dat ze onze hut gaan slopen en dat hebben ze ook al een paar keer gedaan denk we. Dat zit ons echt dwars”, vertelt Ruben. Hij nam in de uitzending van het Jeugdjournaal het woord namens de groep kinderen die graag hutten bouwt in de bossages bij het Zuidbroek. “En dat doen ze denk ik omdat ze graag van de natuur willen genieten, maar die bomen hier... Die zijn toch bijna allemaal al dood. We begrijpen gewoon niet waarom ze zo doen.”

 

Presentatrice Milou Stoop trok de stoute schoenen aan en ging informeren bij de bewoners. De meningen liepen bij de ouderen nogal uiteen. “Ja, de kinderen schreeuwen en tieren en op zondag zijn ze ook nog aan het timmeren, dat is waardeloos”, aldus één van de bewoners van het naburige appartementencomplex. Zij kreeg steun van een medebewoner die het terrein nu “net een vuilnisbelt” vindt lijken. Maar er zijn ook bewoners die het allemaal niet zo bezwaarlijk vinden en juist te kennen geven dat niet zij, maar andere jongeren de hutten slopen. “We zijn ook helemaal niet boos of zo...”, aldus één van de bewoners.

 

Om het probleem van de huttenbouwers op te lossen werd de hulp van burgemeester Henk Robben en buitengewoon opsporingsambtenaar Jos Karels ingeschakeld. Robben: “De grond waarop jullie je hutten bouwen is van de gemeente. En gemeentegrond is van iedereen, dus ook voor jullie. De beste oplossing is om met elkaar in gesprek te gaan. We hebben chocola voor die mensen, dan komt het vast goed!”

 

De lucht is inmiddels geklaard. Wellicht door de chocolade of door het gebaar van de kinderen om hun excuses aan te bieden. In het vervolg maken ze iets minder lawaai; kunnen de kinderen ongestoord hutten bouwen en de oudere bewoners genieten van wat rust in hun buurt.