Algemeen

Wierdense Boris Martinovic in finale van Mister International Netherlands

Boris Martinovic.

WIERDEN – Hoe een onverwacht berichtje van een modellenbureau er toe kan leiden dat je in de finale van de Mister International Netherlands verkiezing staat. Het overkwam de dertigjarige Boris  Martinovic, geboren in Bosnië, maar opgegroeid en nog steeds woonachtig in Wierden. Hij doet op 11 september een gooi naar de titel 'Mister International Netherlands' en probeert dan zeventien andere kandidaten achter zich te laten. “Ik had nooit kunnen bedenken dat ik hier aan deel zou nemen.”

Op het gebied van modellenwerk is Boris een laatbloeier. Hij is inmiddels dertig jaar en begeeft zich pas sinds korte tijd in de wereld van de fotoshoots. “Ik kreeg nog niet zo lang terug een bericht van een modellenbureau. Ik dacht eerst zelfs dat het zo'n spambericht was”, vertelt Boris lachend. Hij waagde toch maar de gok en die stap heeft er nu toe geleid dat hij in de finale staat van Mister International Netherlands. Op 30 mei werd hij daarvoor gecast, een vriend opperde het idee. De kwalificatie als finalist voor de Mister International Netherlands verkiezing kwam toch nog enigszins onverwacht. “Ik ben dertig en dat is echt op het randje om deel te nemen. Voor deze schoonheids- en personalityverkiezing voor mannen moet je namelijk tussen de achttien en dertig jaar zijn.”

Save the Children
De initiatiefnemer en organisator van de landelijke verkiezing is designer en catwalkcoach Lyron Martina. Hij heeft zich de laatste jaren op weten te boksen tot een veelgevraagde coach omtrent catwalk en stage-performing. Zo is hij ook actief bij de Miss Nederland en Miss India Holland verkiezingen. Boris haalt maar meteen een misverstand uit de wereld: “Het draait echt niet alleen maar om hoe je er uit ziet hoor. Het is met name het stukje persoonlijkheid en karakter waar het om draait. Dat betekent met name je uitstraling én hoe je inzet voor het maatschappelijke doel – Save the Children – dat aan de verkiezingen verbonden is.”

Zo is er op 8 augustus een zogenoemde 'charity show', waarbij alle kandidaten hun bijdrage leveren aan Save the Children. Iedere deelnemer organiseert namelijk zelf een uniek, persoonlijk project voor dit doel. “Door middel van mijn deelname aan deze verkiezing wil ik een boodschap uitdragen naar mensen die depressief zijn en het leven niet meer zien zitten. Ik wil graag aandacht vragen voor deze problematiek. Ook verkoop ik handgemaakte armbandjes en die opbrengsten komen weer ten goede aan Save the Children. Mijn werkgever – Coulisse in Enter – heeft bovendien ook een mooie donatie gedaan.”

Comfortzone
Boris ziet zijn deelname aan deze verkiezingen als een mooie springplank richting de toekomst. Niet zozeer voor het modellenwerk alleen, maar vooral ook als kans om te groeien. “Ik stap nu echt buiten mijn comfortzone. In het dagelijks leven ben ik logistiek medewerker, totaal wat anders. Voor de deelname aan deze verkiezingen krijg je diverse trainingen, onder andere om jezelf goed te presenteren voor het publiek.  Heel gaaf om te doen, want ik steek daar ontzettend veel van op en zie het als een levenservaring waar ik weer voordeel uit kan halen.”

Om in september zo hoog mogelijk te eindigen en wellicht door te stomen naar de verkiezingen van Mister International is natuurlijk ook inzet nodig, mentaal en fysiek. Daarom gaat de wekker elke ochtend tegen vijf uur de wekker, zodat een uurtje fitness er voor zorgt dat hij in vorm blijft en fit op z'n werk komt en daardoor 's avonds ook geen sportverplichtingen meer heeft.

Drie rondes
“Ik ben al heel tevreden met wat ik nu behaald heb, maar natuurlijk ga ik voor het beste.” Voorafgaand aan de finale zijn er vier fotoshoots in verschillende thema's in grote lijnen gericht op buiten, streetlife, studio en stoer. Op de finaledag zijn er drie rondes op het podium met een jury: een smokingronde, zwembroekenronde en vragenronde. “Die laatste ronde kun je jezelf goed presenteren en draait het om je karakter, dus of je zelfverzekerd overkomt en zo.”

Wat uiteindelijk de finale gaat brengen maakt Boris niet zo veel uit; hij ziet genoeg kansen om nog op te klimmen in de wereld van het modellenwerk. “Het lijkt me mooi om bijvoorbeeld shoots te doen voor kleding, horloges, parfums, zonnebrillen en ga zo maar door; de modewereld in. Daarom ben ik nu al bezig met het opbouwen van een profiel en daar wat bekendheid aan te geven via Instagram. Deelname aan bijvoorbeeld de Amsterdam Fashion Week, ja dat is iets wat ik nog wel graag zou willen!”