Algemeen

Wierdens ontmoetingshuis voor mensen met ‘n figuurlijk deukje

Gerhard Kivits en Anja van Aartsen.

WIERDEN – Jij & Wij heeft de deuren aan de Markststraat in het centrum van Wierden geopend. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die figuurlijk een deukje hebben opgelopen in de maatschappij, vast lopen in welk opzicht dan ook of zich (zo nu en dan) eenzaam voelen. Een soortgelijk ontmoetingshuis is een succes in Almelo. Gerhard Kivits en Anja van Aartsen zijn het gezicht in Wierden, onder aanvoering van initiatiefnemer Aly Hegeman van Hulpdiehelpt.

Jij & Wij is eigenlijk een gezellige huiskamer waar je op maandag, woensdag en vrijdag van tien tot drie uur vrijblijvend binnen mag lopen. “Je kunt hier terecht voor een kopje koffie en een praatje. Maar we bieden ook begeleiding waar nodig”, vertelt Kivits. “Ik omschrijf het als een plek voor mensen met een klein deukje, die een steuntje in de rug nodig hebben op sociaal, maatschappelijk of psychisch vlak. Maar wat we vooral zijn en wat ik zeker wil benadrukken: een ontmoetingshuis voor iedereen die behoefte heeft aan een praatje of wat begeleiding. Er is dus zeker geen indicatie nodig om bij ons op bezoek te komen, de drempel is heel laag.”

Kwetsbare groep
Het initiatief is afkomstig van Aly Hegeman van Hulpdiehelpt. In Almelo boekt ze succes met een soortgelijk inloophuis. Kivits en Van Aartsen gaan samen met nog enkele professionals de bezoekers in Wierden de juiste weg wijzen richting andere organisaties. “We weten uit ervaring dat er een groep kwetsbare mensen is die onvoldoende aansluiting vindt bij de reguliere dagbesteding. Om ook deze mensen weer krachtig te maken en te laten meedraaien in de maatschappij, vraagt vaak een andere benadering. We misten een plek waar mensen echt samen kunnen komen om te doen waar hun hart ligt, bijvoorbeeld creatief bezig zijn of integreren naar werk. Hulpdiehelpt biedt hier dagactiviteiten op maat, in samenspraak met de mensen. Er wordt gekeken naar draagkracht en draaglast.”

Wekelijks is het ontmoetingshuis op maandag, woensdag en vrijdag van tien tot drie uur geopend. Er is altijd professionele begeleiding aanwezig en gezamenlijk wordt gekeken naar mogelijkheden en interesses om vaardigheden te oefenen voor het vergroten van de zelfstandigheid. Denk daarbij aan het aanleren van werknemersvaardigheden, sociale vaardigheden of het opbouwen van routine en structuur. Daarnaast worden cadeauartikelen verkocht die weer door cliënten zijn gemaakt; zo is de cirkel weer rond. Er wordt samenwerking gezocht met andere organisaties en instellingen. De gemeente maakt het initiatief financieel mogelijk.

Kledingbank
Het ontmoetingshuis gaat ook meteen van start met een kledingbank, die is bedoeld voor mensen die het financieel niet breed hebben. Dit is een samenwerking met de Stichting Van Katoen en mensen kunnen daar op indicatie gebruik van maken. De cliënten van het ontmoetingshuis kunnen bij de kledingbank meehelpen in het kader van werkbegeleiding of persoonlijke ontwikkeling.