Algemeen

Waardering voor inzet: politiehonden Tucker en Tarno gecertificeerd met lof

WIERDEN/LUTTENBERG – Bas Dijkstra en Gerrit Bos zijn meer dan tevreden over het resultaat dat ze geboekt hebben tijdens de Overijsselse politiehondenkeuring in Luttenberg. Op zaterdag 30 april moesten de twee samen met hun herders Tucker en Tarner het parcours afleggen. Beide duo's wisten de rust te bewaren en de test goed te doorstaan en daardoor een certificaat met lof te bemachtigen. Gerrit en Tarno behaalden 424 punten en Bas en Tucker 421 punten en zijn nu officieel gecertificeerd als politiehond 1.

Mooie resultaten voor de twee politiehonden van Politiehonden Dressuur Club De Doorzetters uit Wierden. In totaal zijn er tijdens de keuring 435 punten te verdienen. De honden worden tot op het hoogste niveau getest op moed, werkdrift en beheersbaarheid. “Het blijft altijd spannend hoe de keuring verloopt. Je hebt toch zo'n twee jaar getraind naar dat moment, maar als het moment daar is, ben je toch een beetje nerveus”, vertelt Gerrit.

Clubgenoot Bas beaamt dat. “Als duo ben je gefocust en dan wil er wel eens wat mis gaan.” Zo maakte de trainer deze keer ook zelf een foutje. Tucker bracht heel netjes de bos met sleutels, maar Bas vergat deze vervolgens weer af te geven: punt aftrek. Balen. “Het is dus zeker niet zo dat de hond fouten maakt.”

Voor de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging werd in Overijssel deze keer één keuring georganiseerd. Er waren zeven deelnemers. “Niet veel”, duidt Gerrit. “Dat heeft echt met de coronaperiode te maken. Je traint je hond binnen zo'n twee jaar naar dit moment, dan moet 'ie pieken. Door de coronamaatregelen was het een tijd onmogelijk om te trainen. Een hond gaat dan uiteindelijk ook zelf gedragingen aanleren. Dat maakt het lastig om dan alsnog de keuring goed te volbrengen.”

Reden te meer voor Bas en Gerrit om trots te zijn op het behaalde resultaat. Tucker en Tarno worden binnenkort aan het werk gezet waarvoor ze getraind zijn. Tucker waarschijnlijk voor particuliere beveiliging, Tarno wordt ingezet in het leger bij de Special Forces.

Voor wie interesse heeft in het trainen van een Mechelse Herder of eens kennis wil maken met De Doorzetters uit Wierden kan contact opnemen met Gerrit Bos, per mail via gerritbosjr@live.nl. De vereniging bestaat uit tien leden. Er wordt getraind op woensdagavond en zaterdagmiddag. Voor meer info kan ook de Facebookpagina worden geraadpleegd: www.facebook.com/phdcdedoorzetters.wierden.