Algemeen

Vrijwilligersspeld voor 'Collecte Annie'; dagenlang collecteren voor goede doel

WIERDEN – Annie van de Maat, in Wierden bekend als 'Collecte Annie', is maandagochtend gelauwerd met een vrijwilligersspeld, als waardering voor haar onuitputtelijke inzet voor allerlei organisaties uit Wierden en omgeving. Ze mocht de speld ontvangen uit handen van burgemeester Doret Tigchelaar en Bertha Olthuis, aanvrager van deze waardering, mocht 'm opspelden.

In een het tijdelijke streekwinkeltje van Stichting Sunte Mart'n kwamen voor Annie enkele oud-bekenden weer bijeen: organisatoren van diverse evenementen en collectes in Wierden. De kwieke 82-jarige kreeg het namelijk jarenlang voor elkaar dat collectebussen goed werden gevuld. Bedragen met drie nullen was altijd het streven. Ze zette zich als vrijwillig collectant in voor onder meer Playback bie Hek, de Wiezo, de Gehandicaptenzorg, Sunte Mart'n, de Nierstichting, Zonnebloem, behoud van de kerktoren van de Sjors in Almelo en tot een jaar of drie terug nog als collectant voor de Hartstichting. Versleten gewrichten maken het collecteren nu onmogelijk.

Annie was en is nog steeds een begrip in Wierden, ook al woont ze al heel wat jaren in Almelo. Ze ging heel in heel Wierden langs de deuren om te collecteren. En eigenlijk kon het niet gek genoeg, want zelfs in Almelo en Hengelo ging ze met de bus rond. Waar het begon met de verkoop van pennen voor goede doelen in Zimbabwe, ging het uiteindelijk via buttons en schrijfblokjes richting de collectebussen. Niet voor niets is haar bijnaam 'Collecte Annie', want van 's morgens vroeg tot diep in de avond ging ze op pad; bedrijven ontkwamen er niet aan om ook te doneren en zelfs in de cafés ging ze me de bus rond. Wie wat gaf werd op papier geschreven en in het geheugen geprent, zodat ze het volgende jaar daar weer aan kon memoreren. Zo'n dertig jaar lang liep ze honderden kilometers met de collectebus. “Na mijn scheiding, op m'n vijftigste, ben ik me als vrijwilliger voor organisaties gaan inzetten”, vertelt Annie. “Ik wilde graag iets goed doen. En ik heb dat altijd met liefde gedaan!”