Algemeen

Vrijheid als rode draad in eerste nieuwjaarstoespraak Tigchelaar

WIERDEN – Doret Tigchelaar heeft in haar eerste nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Wierden uitgebreid stilgestaan bij de viering van 75 jaar vrijheid. De bevrijding in 1945, de periode van onderdrukking en alles wat daar bij kwam kijken wordt dit jaar –  met name rondom de maand april – op diverse manieren wordt geuit. Tigchelaar sprak donderdag 2 januari een kleine honderd bezoekers toe in de Burgerzaal van het gemeentehuis, tijdens de openbare nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wierden. Speciale gast was 'Koningin Wilhelmina', die samen met twee hofdames ook te gast was, in aanloop naar de feestelijke bevrijdingsfestiviteiten.

“Ik ben iemand die liever vooruit kijkt, dan achteruit, maar ik wil het jaar 2019 toch niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het was niet alleen voor mij persoonlijk een bewogen jaar, maar ook voor u als inwoner van de gemeente Wierden. Want in de eerste plaats moest u na negen jaar Henk Robben als uw zeer gewaardeerde en geliefde burgemeester, wennen aan een vrouwelijke burgemeester... En dan ook nog iemand die niet eens uit Twente komt”, grapte Tigchelaar.

 

Gesprek aangaan

Net als een jaar eerder was ook 2019 een financieel pittig jaar voor de gemeente. “Om het huishoudboekje op orde te krijgen is er hard gewerkt aan meerdere scenario's. De tekorten op het gebied van zorg en jeugd zijn in Wierden, net als vele andere gemeenten in het land, flink opgelopen. In 2019 was dat drie miljoen euro en dat hebben we niet aan andere zaken uit kunnen geven, terwijl we dat als burgemeester en wethouders wel graag hadden gewild. Deze bezuinigingsoperatie was een ingewikkeld proces, samen met de gemeenteraad hebben we belangrijke keuzes moeten maken; besluiten die iedereen raken, soms zelfs hard. We hebben daar wel veel van geleerd. We gaan dit jaar met u als inwoners van Wierden het gesprek aan, want uw hulp hebben we nodig! Waar zetten we ons volop voor in en waarvoor juist niet meer. Moeilijke vragen, maar in 2020 gaan we daarmee samen aan de slag: raad, inwoners, organisaties, ambtenaren en het college. Samen meedenken en doen!”

 

Groeiende gemeente

Tigchelaar wist in haar toespraak ook de positieve toon goed neer te zetten. “Wierden staat op plek elf in de lijst van Weekblad Elsevier van de beste gemeenten van Nederland; de hoogst genoteerde Twentse gemeente! Dankzij de hoge betrokkenheid van de inwoners, het goede leefklimaat voor jonge gezinnen en de relatief gunstige woningenprijzen hebben daar aan bijgedragen. Mooi is dan ook om te zien dat het inwonertal met zo'n honderd inwoners is gestegen, van 24.351 naar 24.449.”

Ook sprak de burgemeester over andere mooie, noemenswaardige activiteiten uit het afgelopen jaar, waaronder deelname aan de Roparun, de kennismakingsavond voor nieuwe inwoners van de gemeente Wierden, het verduurzamen van Plan Oost en het toekomstbestendig maken van de dorpscentra van Wierden en Enter onder de noemer Stadsbeweging.

“In 2020 komt er veel op ons af, we moeten keuzes maken op uitvoerende taken maar ook nieuw beleid worden vormgegeven”, aldus Tigchelaar. “Denk aan de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2021 en op het gebied van het klimaat; grote vraagstukken waarbij we uw hulp hard nodig hebben.”

Daarnaast is 2020 een jaar waarin veel gevierd gaat worden, zoals de Enterse Dagen in het najaar. “Ik ben ontzettend benieuwd naar dit grote feest waar iedere Enternaar reikhalzend naar uit kijkt. Want dat ze in Enter een feest kunnen vieren, daar ben ik inmiddels wel achter”, sprak de burgemeester lachend om meteen te vervolgen: “Daarnaast wordt op 1 april de jaarlijkse veldloop voor ambtenaren in Wierden georganiseerd en dat schijnt best snel te gaan...”

 

75 Jaar vrijheid

Daarnaast gaat in 2020 veel tijd en aandacht uit naar de viering en herdenking van 75 jaar vrijheid. Mede daarom was Koningin Wilhelmina samen met twee hofdames te gast. Die rollen werden vertolkt door kundige toneelspelers van vereniging Nut en Genoegen uit buurtdorp Nijverdal. Tigchelaar heeft tijdens de lezing over de kersttrein – in december prachtig verteld door historicus Kees Kroon – kennis mogen maken met een stuk indrukwekkende geschiedenis van Wierden. Dit verhaal gaat over de trein met honderden dwangarbeiders, die op 25 december 1944 beschoten werd. De dwangarbeiders werden ongevraagd en als vanzelfsprekend opgenomen in de Wierdense gemeenschap. “Een prachtig gegeven. Dat is iets dat de Wierdenaren typeert. Een open houding, warm, gastvrij en vooral niet praten maar doen! Ik vind het dan ook fantastisch om te zien, dat de Stichting Vier de Vrijheid zich in onze gemeente inzet, zodat die 75 jaar dat we in vrijheid leven niet ongemerkt voorbij gaat. Samen zijn we verantwoordelijk voor de vrijheid waarin we leven en verantwoordelijk voor het behoud van de democratische rechten die daar bij horen. Vrijheid doorgeven betekent voor mij verhalen vertellen en vastleggen, maar ook met elkaar het gesprek aangaan, goed luisteren en niet meteen oordelen. We moeten leren om verantwoordelijkheid te dragen en keuzes te maken bij lastige dilemma's en grenzen te respecteren. Ik kijk met vertrouwen uit naar 2020.”