Algemeen

Vierdaagsewandelaars van Ambulare weer gehuldigd

WIERDEN – De wandelaars van de Wierdense wandelvereniging Ambulare, die waar ook in den lande een vierdaagse hebben gelopen, zijn op woensdag 31 augustus gehuldigd in het clubgebouw van tennisvereniging Beukersweide. Iedereen werd, na een wandeling van vijf kilometer, verwelkomd door de trotse voorzitter Ton Kortenhorst. In totaal hebben 23 personen een wandelvierdaagse gelopen, variërend van Doetinchem, Alkmaar, Apeldoorn, Nijmegen en Vilt-Valkenburg.

De meeste deelnemers waren te vinden in Nijmegen en zodoende was de rode draad dan ook de Vierdaagse van Nijmegen die dit jaar een driedaagse werd. Vanwege de extreme weersomstandigheden had de organisatie van de Nijmeegse het verstandige besluit genomen de eerste dag te schrappen. Dat kregen de wandelaars op zondag 17 juli tegen 14.00 uur te horen toen ze voor de eerste dag de startkaart op gingen halen. Het lag in de verwachting dat dit zou gebeuren, want al eerder had een woordvoerder van het KNMI aangekondigd dat het onverantwoord zou zijn om de eerste wandeldag (dinsdag 19 juli) onder de extreme hitte van ver boven de dertig graden door te laten gaan. “Een heel goed besluit van de Vierdaagse organisatie”, zegt Wim Geertman, zelf een fanatiek wandelaar. “Je wilt niet op je geweten hebben dat het verkeerd zal aflopen. Dat er dan alsnog van die wandelaars zijn die zo nodig de route van die dag gaan lopen, die hebben totaal geen respect voor de organisatie. Idioten, dit zijn geen verenigingsmensen. Ze begrijpen er niks van. Wil je zo nodig lopen, pak dan een eigen route.”

De eerste dag de dag van Elst ging zodoende niet door, dus op naar de tweede dag de dag van Wijchen. Ook erg warm, maar gelukkig af en toe een briesje. “Wandelen met de zon hoog aan de hemel en de ledematen goed ingesmeerd en een hoedje op en natuurlijk zorgen dat de bidon gevuld bleef. De bevolking was gul met het aanreiken van water! Erg lekker en heerlijk om de sjaal even nat te maken”, vertelt Marja Höften die voor de derde keer de onderscheiding in ontvangst mocht nemen. “Het was een zware, maar mooie dag. Ik blij dat het na twee jaar weer kon!”

“En zwaar was het zeker”, zegt de Ton Kortenhorst, de voorzitter van Ambular. We waren met twintig personen, waarvan één persoon het bijzonder moeilijk had. De één kan er beter tegen dan de ander. Het ging drie kilometer voor de finish mis, op een saai lang stuk. Er waren geen waterpunten, er was geen briesje en in de volle zon is het dan een kunst om naar je lichaam te luisteren en de beslissing durven te nemen om te stoppen als het niet meer gaat. Dat was een heel moedig besluit, dat verdient respect. We hebben allemaal genoeg wandelkilometers in de benen, maar de warmte nekt je.”

Dat het zwaar is geweest bleek op de tweede wandeldag. De barometer gaf aan dat er 1490 wandelaars waren uitgevallen en 1530 personen de tweede dag niet waren gestart. Volgens de organisatie een heel groot aantal. De tweede wandeldag, waar Joke Kortenhorst mocht genieten van een beschuit met aardbeien, was de dag van Groesbeek met de zeven heuvelen. “Altijd een mooie route. De temperatuur was goed en bleef goed, maar we werden verrast door wat regen, motregen”, laat Henk Aardoom weten. Hij deed voor de eerste keer mee. “Ik had geen regenkleding bij me en motregen werden regendruppels die langer werden en een paar uur aanhielden... Dan toch liever maar de zon”, aldus Henk.

Op naar de derde een laatste dag: de dag van Cuijk, op weg naar Via Gladiola. Het was een dag onder ideale weersomstandigheden, zowel voor de wandelaars als voor de toeschouwers die in groten getale naar het grootste wandelevenement naar Nijmegen waren gekomen. “Een dag met wat blaren, pijntjes die snel werden weggevaagd door de enthousiaste toeschouwers tijdens het defilé. Het waren weer onvergetelijke mooie dagen”, meent Ben Krake, die de eerste wandeldag fors onderhanden werd genomen door de EHBO-afdeling.

Uiteindelijk was iedereen blij dat bij de finish in zicht kwam, waar kon worden genoten van de onderscheiding. Diverse personen hebben de vijfde, de tiende en de twintigste onderscheiding in ontvangst mogen nemen en Anton Luiken zelfs de 41e!