Algemeen

Tweede divisie lonkt voor
herenteam WVC Volley

WIERDEN – Het eerste herenteam van Weghorst Makelaardij WVC Volley moest afgelopen week twee keer aan de bak. Op woensdag was de verplaatste uitwedstrijd tegen Webton Hengelo H2 en op vrijdag kwam koploper DIOS H1 op bezoek in Wierden. Vooraf was de voorsprong op nummer drie Orion slechts één punt en de achterstand op DIOS elf punten (maar wel één wedstrijd minder gespeeld ten opzichte van beide concurrenten).

Webton Hengelo

Eerst de wedstrijd tegen Webton op woensdag. De thuiswedstrijd leverde een duidelijke 4-0 winst op, maar dat is inmiddels al een behoorlijke tijd geleden. De wedstrijd werd gespeeld in de sfeerloze hal van Hengelo Veldwijk. Het bleek voor WVC volley uiteindelijk een bijzonder slechte wedstrijd te worden. De start in de eerste set was nog wel voortvarend en een ruime voorsprong werd gepakt: 13-20. Wat volgde kan alleen omschreven worden als collectief falen! De tweede set eindigde in 25-21 verlies en ook de derde set bleef in de rode cijfers hangen: 25-23 verlies. Set vier werd vervolgens wel weer met hangen en wurgen gewonnen (21-25), maar het slotakkoord was toch weer voor Webton: na een wisseling van kant bij 8-6, mocht Webton zomaar uitlopen naar 13-8 voorsprong en was het toch al bedroevende verzet van WVC gebroken: 15-10 verlies. Een 3-2 verlies tegen een oude, maar lepe ploeg. Frustratie en irritatie was na afloop voelbaar en een slechte generale repetitie voor DIOS.

 

DIOS Dinxperlo

Koploper DIOS is een hele efficiënte, en complete ploeg, die weinig fouten maakt en goed druk kan zetten. De uitwedstrijd werd destijds met 3-1 verloren en dit vroeg natuurlijk om revanche. Er was behoorlijk wat support mee vanuit Dinxperlo. De eerste set startte vliegend, via een 6-1 werd binnen mum van tijd een bizarre voorsprong van 20-9 gepakt. De sterke kanten van DIOS (service en verdediging) werden volledig ontrafelt en de spelers konden feitelijk alleen maar toekijken: 25-11 winst.

De tweede set ging verder met dezelfde zes spelers, maar ondanks de goede bedoelingen kon het hoge niveau niet worden vastgehouden. DIOS startte weer opnieuw en ging met frisse moed en hoog moraal het veld in. Deze instelling loonde zich, ook omdat WVC de druk niet kon handhaven en dan blijkt dat je tegen een ploeg als DIOS simpelweg niet de touwtjes kunt laten vieren: 3-8. Ingrijpen van coach Arjan Heuver (Wiljen Veldhuis werd gebracht voor Ruben de Koeijer) mocht ook in de rest van de set niet baten. WVC kwam niet meer onder de servicedruk van DIOS uit, kon daardoor moeilijk scoren mede door de goede verdediging van de gasten, en kon geen vuist meer maken: 14-25 verlies.

Beide ploegen weer duidelijk in evenwicht en allebei warm gedraaid. In set drie werd de basis van set één weer het veld in gestuurd. De wedstrijd ontwikkelde zich tot een enerverende confrontatie tussen twee aan elkaar gewaagde teams, maar wel met een compleet andere speelstijl: DIOS heeft wat minder lengte en is serverend maar vooral verdedigend erg sterk. Daarnaast leunt de wat beperkte spelverdeler vooral veel op z’n veel en makkelijk scorende diagonaal aanvaller. WVC daarentegen kent veel lengte en heeft vooral op midden extreme dreiging. Spelverdeling kan bepalend zijn met verrassende keuzes uit ogenschijnlijk onmogelijke situaties en diagonaal aanval is een stabiele troef. Alle genoemde kwaliteiten bleken troef in de derde set waarbij de score continu wisselde en beide teams het gaatje niet konden maken. DIOS stond wel vaak aan de juiste kant van de score en halverwege leidde dit tot een kleine voorsprong: 12-15. Na ingrijpen van Arjan Heuver (Wiljen Veldhuis wederom voor Ruben de Koeijer) en het nogmaals oppeppen van het team, zorgde twee servicebeurten van Daniel Brouwer en Peter Oosterhuis dat WVC boven de twintig het beste in zich naar boven haalde, zowel tactisch als aanvallend: 25-21 winst

Ook de vierde set kende dit verloop. Beide teams gingen vol voor de winst: WVC voor de revanche en DIOS voor de zege, ondanks dat het kampioenschap geen optie meer was. Wederom pakte DIOS het initiatief op het scorebord, maar kon WVC blijven aanklampen. Dit veranderde toen de licht-geblesseerde Arnold Hilberink in het achterveld zijn waarde liet zien als vervanger voor Jarek Sobszynski. Zijn service (en verdediging) veranderde een kleine achterstand (16-18) in een kleine voorsprong: 20-18. Ook nu werd het beste spel voor boven de 20 bewaard en viel spelverdeler Peter Oosterhuis op door verrassende en doeltreffende keuzes. De laatste, bevrijdende klap viel door Rik Buijse: 25-22.

Een hele fijne en zoete 3-1 overwinning op DIOS, welke oprecht onder de indruk waren van het niveau dat Weghorst Makelaardij WVC Volley H1 in deze wedstrijd haalde. Door deze overwinning blijft WVC stevig op de tweede plaats (zeven punten voorsprong op Orion) en lonkt promotie naar de tweede divisie.