Algemeen

Foto's: Maria Stroet (De Klup), Studio HOD (Enter), Moniek van de Wal (Wierden), Ellen Maat (Wierden) en Linda & Wendy (Bornerbroek).

Tolmennekes, Boorköttels en Knoll’ntrekkers denderen door Wierden, Enter en Bornerbroek

WIERDEN/ENTER/BORNERBROEK - In de kernen Wierden, Enter en Bornerbroek is afgelopen weekend - ondanks het enorm trieste weer - op uitgebreide schaal carnaval gevierd. De weergoden waren zaterdag ook even in feeststemming, want ondanks alle waarschuwingen en weeralarmen konden de optochten gewoon doorgang vinden.

Voor de Tolmennekes begonnen de festiviteiten al op donderdag 20 februari met een traditioneel bezoek aan het Meester Siebelinkhuis in de Aastad. Prins François I, zijn prinses Joyce en de heel raad van Elf maakten hun opwachting in het Meester Siebelinkhuis en bezorgden een bomvolle zaal carnavalsvierders van De Klup Twente een onvergetelijke avond. De deelnemers van De Klup Twente kijken er altijd reikhalzend naar uit en komen in de mooiste uitdossingen om een hele avond te dansen, polonaise te lopen, te zingen en te lachen. De grote zaal liep dan ook dit jaar weer vol met koningen en koningen, cowboys en indianen, verpleegsters, boeven en politie, zeelieden en clowns. Zij waren al flink aan het feesten, toen Prins François uit Wierden zich met zijn grote gevolg in het feestgedruis stortten en zich op die manier lekker warm liepen voor de komende festiviteiten.

Op vrijdagmiddag brak voor de Wierdense en Enterse hoogheden het moment suprême aan: de overdacht van de sleutel en het niet passende sleutelgat door burgemeester Doret Tigchelaar. Ook voor haar was het even aftasten, want als nieuwe eerste burger van Wierden had ze deze handeling nog niet eerder verricht. "Ik houd wel van een feestje, maar ik ben geen carnavalsvierder, ik ben er totaal niet mee opgegroeid. Maar dit is werkelijk waar imponerend wat ik hier zie! Ik ben aangesteld als burgemeester om hier de scepter te zwaaien en nu moet ik die zo maar overdragen... Maar daar werk ik natuurlijk aan mee", grapte Tigchelaar tegenover de aanwezigen in de overvolle burgerzaal, waarna ze de grote sleutel aan Prins Mathieu van de Boorköttels overhandigde. De Enterse garde verraste op hun beurt de burgemeester weer met een prachtig paar klompen, mét hoge hakken. Prins François van de Wierdense delegatie kreeg dit jaar het niet passende sleutelgat mee. Hij kreeg ook nog een schouderklopje van Tigchelaar: "Het motto 'Blief oezelf en let op ’n aand’r', dat vind ik ontzettend mooi." François is van mening dat er meer moet worden omgekeken naar een ander. Daarom overhandigde hij ook een geldpot, zodat in het gemeentehuis gedoneerd kan worden voor mensen die het minder breed hebben. Na deze officiële handelingen barstte het feestgedruis los in de twee dorpen.

In Wierden onder meer met een succesvolle feestavond in residentie Het Anker op de vrijdag- en zaterdagavond en de optocht en het kindercarnaval op de zaterdagmiddag. Ook de Sint Jan de Doperkerk was zondagochtend goed gevuld, want velen waren voor de speciale carnavalsviering naar de kerk gekomen. Op maandagmiddag mocht de oudere generatie met de voeten van de vloer in de residentie tijdens de Toltimermiddag. Het feest is maandagavond afgesloten met het Rosenmontagbal. Ook in Enter barstte residentie De Kröl op de verschillende momenten haast uit de voegen. De jeugd mocht het podium betreden tijdens de playbackshow op de kindermiddag, maar daar bleef het niet bij. Ook het Proamenbal zorgde onder de volwassenen weer voor hilarische momenten.

Bij de Knoll'ntrekkers in buurtdorp Bornerbroek trok zaterdagmiddag een flinke stoet door de straten voor de optocht. Diverse buurten pakten groots uit met (landelijke en lokale) thema's die flink op de hak werden genomen. Aansluitend ging het dak haast van de Latei waar tot in de kleine uurtjes het feest werd voortgezet.