Algemeen

Tien jaar Stichting Bowie: begeleiding ter voorkoming van financiële ellende

Mieke Stegeman, Henk Weiden, Henk Pasman, Gerrit Assink en Miranda ter Weele.

WIERDEN – De Wierdense Stichting Bowie bestaat op de kop af tien jaar, want op 21 december 2011 werden de handtekeningen door het toenmalige bestuur onder het contract gezet. Sinds die tijd hebben honderden inwoners, die vaak buiten hun schuld om in de financiële problemen zijn gekomen, baat gevonden bij deze ondersteuning.

Henk Weiden, Henk Pasman, Mieke Stegeman, Gerrit Assink en Miranda ter Weele hebben zitting in het dagelijks bestuur van de stichting. Ze zien dat Bowie een belangrijke functie vervuld binnen de Wierdense samenleving. “Met de officiële start van de stichting kreeg Wierden een meldpunt, waar mensen met (financiële) hulpvragen terecht kunnen”, vertelt Henk Weiden. Op initiatief van 'De Arme Kant van Wierden', een onderdeel van het diaconaal platform van de kerken in Wierden en Enter, zag Bowie het levenslicht. “In de gemeente Hellendoorn was al een soortgelijk initiatief van de grond gekomen, Stichting Boom. De aanzet voor een Wierdense variant was het contact dat we kregen met Schuldhulpmaatje. In samenwerking met alle kerken én de gemeente werd Bowie vervolgens opgericht. En nee, het heeft inderdaad niks met David Bowie te maken haha, het is de afkorting van Budget Ordenen Wierden Enter.”

Het hoofddoel van de stichting is om met de inzet van vrijwilligers in een zo vroeg mogelijk stadium financiële problemen aan te pakken. Henk Pasman: “De gemeente zit in het zogenoemde voorveld en kan nu sinds dit jaar ook middels vroegsignalering op preventie in gaan zetten. Dat betekent dat we personen en gezinnen begeleiden die moeite hebben om hun financiën op orde te krijgen, maar vooral ook op orde te houden.”

Volgens Pasman kun je dan denken aan begeleiding via zogenoemde schuldhulpmaatjes. “We hebben elf vrijwilligers die hiervoor speciaal zijn opgeleid om mensen te begeleiden, gewoon professionals dus. Zo krijgen we het huishoudboekje weer op orde. Dat betekent niet meer geld uitgeven dan noodzakelijk is en inzichtelijk krijgen waar alle inkomsten aan uitgegeven worden. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk gaat het vaak mis.”

Gerrit Assink vult aan: “En daarbij is het een groot misverstand dat we alleen maar mensen met een bijstandsuitkering hulp bieden. Integendeel, het zijn vaak mensen die werken, maar wel schulden hebben en vervolgens nergens voor in aanmerking komen omdat ze bijvoorbeeld een eigen koopwoning op hun naam hebben. We willen namens Bowie ellende voorkomen, mensen bovenaan de rivier er uit vissen in plaats van onderaan als ze al bijna verzopen zijn. We begeleiden ze vervolgens voor een lange tijd, zodat ze schulden af kunnen lossen en weer een buffertje op kunnen bouwen.”

De stichting heeft haar bestaansrecht inmiddels wel bewezen. Mede dankzij de uitbreiding van de activiteiten met de boodschappenmand. “Kort na de oprichting zijn we begonnen met het verzamelen van producten om deze te bezorgen bij gezinnen die zelf niet of nauwelijks geld hebben om boodschappen te doen”, duidt Weiden. “We kwamen bij mensen op bezoek en zagen de ellende. Met wat eerste giften en donaties gingen we vervolgens zelf boodschappen doen en vulden we wat dozen vanuit een garage, later bij Kamphuis in de kantine, vervolgens bij Kruiskamp en nu al weer jaren in deze ruimte aan de Industrieweg. En het is echt nodig, nog steeds. Het is nu wat rustiger, maar ik schat zo in dat het aantal hulpvragen straks groeit.”

Om hulp en ondersteuning te kunnen blijven geven is natuurlijk geld nodig. Stegeman is penningmeester en zit nog genoeg mogelijkheden, maar merkt wel dat de inkomsten slinken. “Het zijn lastige tijden, we merken dat er minder donaties binnen komen, vooral ook omdat we vanwege de coronamaatregelen onze acties al bijna twee jaar niet meer kunnen uitvoeren.” Interesse om Stichting Bowie te ondersteunen? Kijk op www.bowie.nu, ook wanneer hulp nodig is. “Meld je aan, hoe eerder... hoe beter!”