Algemeen

Sunte Mart'n Streekwinkel dit jaar als surrogaat voor het grootse dorpsfeest

Het Sunte Mart'n-tentfeest van Stichting KPN wordt in ieder geval een jaartje opgeschoven.
Het Sunte Mart'n-tentfeest van Stichting KPN wordt in ieder geval een jaartje opgeschoven.

WIERDEN – Sunte Mart'n 2020 krijgt een ingetogen karakter. Het evenement gaat – zoals vorige week in deze krant bekend werd gemaakt – in de reguliere vorm niet door vanwege de restricties rondom corona. “Toch willen het niet helemaal voorbij laten gaan”, verklapt Everdien Companje. Zij is één van de kartrekkers van het jaarlijkse dorpsevenement en licht een kleine tip van de sluier op over deze corona-versie van deze Wierdense traditie.

Het meerdaagse najaarsevenement in Wierden is de laatste jaren enorm gegroeid, mede dankzij de innige samenwerking tussen de leden van Stichting Sunte Mart'n, Stichting KPN en de gemeente Wierden. Elk jaar is er een sfeervolle lampionoptocht en Jennechiesmarkt voor de kinderen en zijn er diverse andere activiteiten, zoals 'n Middag veur Oale Leu, streekmarkt, Tussen Kunst & Kitsch, een kindermiddag. Hoogtepunten zijn de grote jaarmarkt met levende have op de maandagochtend en de goed bezochte middagen en avonden in de feesttent op de Bongerd.

Door de uitbraak van corona en de daaraan gekoppelde opgelegde regelgeving is het organiseren van een dergelijk evenement nagenoeg onmogelijk. Dat beseft Tonny Grooten, bestuurslid van Stichting KPN maar al te goed. “Je kunt geen tent neerzetten en daar publiek ontvangen, onmogelijk. Je kunt jezelf nooit vergeven als je wel wat organiseert en dat er dan iets gebeurt, zoals een aantal besmettingen bijvoorbeeld. De artiesten die we al hadden geboekt, hebben zelf al aangegeven voor 2021 weer voor ons klaar te staan. Tegen die tijd maar zien hoe en wat er kan. Dat geldt ook voor de jaarmarkt. Die publiekstroom kun je echt niet goed reguleren. We gaan daar niet als politie-agent staan om alles in goede banen proberen te leiden. Dat moet je niet willen.”

 

Pop-up store

Everdien sluit zich daar bij aan. “Het voelt gewoon niet goed om de jaarmarkt of de lampionoptocht wel door te laten gaan. Daarom hebben we met elkaar besloten om het evenement dit jaar af te gelasten. Maar... helemaal een jaar rust, dat vonden we ook weer een stap te ver. Daarom gaan we een pop-up store inrichten: de Sunte Mart'n  Streekwinkel! Daar gaan we cadeaupakketten en streekproducten verkopen, om toch het sfeertje van Sunte Mart'n in het dorp te krijgen.”

De winkel wordt ondergebracht in een ruimte naast de winkel van Riny Pleij (Bike Tuning Wierden) aan de Nijverdalsestraat. “Het idee is nog pril, maar je moet denken in de sfeer van het streekmarktje dat normaliter op de zaterdagmiddag wordt gehouden. We gaan er regio- en streekproducten verkopen, zowel los als in mooie pakketten”, aldus Everdien. De zelfgemaakte pruimenjam is er weer verkrijgbaar en nieuw dit jaar is de verkoop van bloembollen. “Ook zo'n typisch Sunte Mart'n product.”

De winkel wordt voor een langere periode opengesteld op zowel vrijdag als zaterdag. “We hebben het nog niet helemaal helder, maar waarschijnlijk zijn we er een week of vijf gevestigd, vanaf medio oktober. Het wordt een gezellige en leuke winkel, niet te vergelijken met Sunte Mart'n zelf natuurlijk. Maar wel in de sfeer en als soort trefpunt voor Sunte Mart'n, uiteraard op basis van alle geldende maatregelen rondom corona”, benadrukt Everdien.

De Wierdense jeugd is op maandag vrij van school en dat beseffen Everdien en Tonny zich al te goed. “We willen daarom ook nog iets leuks voor die groep gaan opzetten, maar dat moet zich nog vormen. Je kunt geen groot evenement opzetten. Denk daarom in de richting van een kleurplatenwedstrijd of iets dergelijks. We gaan er wat moois van maken in ieder geval!”