Algemeen

Stichting Hambergeres start petitie: signaal voor behoud laatste stuk es

ENTER – De stichting Hambergeres zet zich als landschapsstichting in voor het behoud en de verfraaiing van het laatste onbebouwde originele stuk van de Enterse es. De Hambergeres is gelegen aan de noord-oostzijde van het dorp, richting Rijssen. De gemeente en provincie hebben beiden met regelmaat al visies en beleidstukken gemaakt waarin de waarde van de es steeds wordt benadrukt. De stichting heeft daarom een petitie gestart, om zo een signaal af te geven voor behoud van dit unieke stuk landschap.

De Hambergeres is aangewezen als cultuurhistorische grond. Echter iedere keer wordt er weer een stukje afgeknabbeld of happen uitgenomen waarop woningbouw wordt toegestaan. Om de gemeente een duidelijk signaal te geven dat het nu genoeg is, is de stichting een petitie gestart. De petitie is online te vinden via https://dehambergeres.petities.nl. Daarmee roept de stichting Enternaren en iedereen die het met hen eens is op hen te steunen om dit unieke stuk natuur te behouden.

“De gemeenteraad van Wierden heeft een steuntje of een duwtje in de rug nodig om zich nu eindelijk eens duidelijk te kunnen uitspreken dat het geen optie is om op de Hamberg eeneen huis te bouwen”, aldus Ben ter Haar, voorzitter van de stichting Hambergeres. De es is uniek en Enter heeft er samen met de Regge haar bestaan aan te danken.

Drie kwart van de Enterse es is inmiddels bebouwd en de Hamberg is het laatste stukje dat nog open is. “Dat willen we graag zo houden voor Enter en haar toekomstige bewoners. Het is een prachtig gebied waar de natuur steeds diverser wordt en veel door wandelaars wordt gebruikt. Een gebied dat alleen nog maar mooier gaat worden”, aldus Ter Haar.

“Er liggen allerlei visies en beleidsstukken waar de es door gemeente en provincie als cultuurhistorische grond met grote waarde wordt aangemerkt en waar eigenlijk geen verdere verstening mag plaats vinden. En toch zijn er steeds weer nieuwe initiatieven die het voortbestaan bedreigen. “Daar moet een einde aan komen. Een groot gedeelte van de raad is daar ook wel van overtuigd, is het idee van de stichting.

Met een motie zou het college van burgemeester en wethouders de opdracht kunnen geven om de Hambergeres een nog meer beschermde status te geven.Een door velen ondersteunde petitie zou daarbij zeker helpen.

Op https://dehambergeres.petities.nlis de petitie te vinden. Vergeet niet om daarna de mail met daarin de bevestigingslink te beantwoorden, dan pas is de stem geldig.

 

Reacties

Vast niet meer huizen op de es mooi zo laten het is al teveel eigenlijk. 

Wees zuibig op dit stukje natuur en oudheid. Er is al zo veel natuur verdwenen de laatste jaren.