Algemeen

Special Olympics 2022: paardrijden in Wierden

WIERDEN – De organisatoren van en deelnemers aan de Special Olympics Nationale Spelen tellen inmiddels af. Van 10 tot en met 12 juni wordt in heel Twente dit grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking van Nederland georganiseerd. Met maar liefst 25 sporttoernooien in de veertien Twentse gemeenten zetten ruim drieduizend sporters en hun begeleiders hun beste beentje voor. De gemeente Wierden organiseert als hippisch dorp het paardrijden voor mensen met een beperking. Manege de Vossenbos is dat weekend het domein van de pittige paardenkrachten.

Jan Wijnen (bestuurslid manege 't Leijerweerd in Enter) en Marlon Eertink (bestuurslid de Eschruiters in Wierden) zijn sinds het eerste uur betrokken bij de organisatie van het Special Olympics in Twente en dan met name het paardensportevenement in de gemeente Wierden. Ze trekken samen met Henk Robben, Johan Scheppink en Shirley Meijer de kar.

Paardenstress

“Het was nog een beste opgave om genoeg paarden te krijgen voor de deelnemers, maar het is gelukt! We hebben er zelfs twee 'op reserve' staan”, vertelt Jan enigszins opgelucht. “Het was echt lastig hoor, er is een tekort aan goede paarden en de oorzaak ligt bij de financiële crisis van tien jaar terug. Er is in die periode niet gefokt en daar merk je nu de gevolgen van.”

Er verschijnen deze editie 74 deelnemers in de piste. Marlon: “We hebben 28 paarden geregeld. Makke beestjes, allemaal al wat ouder en dus relaxter. Bovendien zijn ze ook speciaal getraind, in veel gevallen worden ze al ingezet voor mensen met een beperking.” De viervoeters worden gestald op het manegeterrein. “Er worden in een hal stallen ingericht. Daar komen geen deelnemers en bezoekers, zodat de dieren ook rust kunnen pakken.”

Matchen

Om ervoor te zorgen dat de sporters en paarden goed op elkaar afgestemd zijn, is er op zaterdag 11 juni 'matching and divisioning'. Op papier wordt aan de hand van profielen van paarden en sporters al een 'match' gemaakt, waarna op zaterdag in de praktijk wordt bekeken of het ook écht klikt. “De ruiters en amazones kunnen zo wennen aan het paard. Het is een levend wezen, heel wat anders dan een fiets of zo. Bovendien rijdt iedereen op een voor hem of haar vreemd paard. Zo is de wedstrijd voor iedereen eerlijk.”

Vooraf aan deelname aan het event ondergaan de sporters een hele procedure. “Zo is het bijvoorbeeld een vereiste dat de ruiter zelfstandig op het paard kan komen. We hebben geen tillift”, verduidelijkt Marlon. “Na het losrijden in de buitenbak volgt er binnen een dressuurproef: stappen, draven en eventueel galopperen. De ruiter of amazone rijdt zelfstandig of met begeleiding, maar voor elk paard is er een vaste begeleider aanwezig.”

Pre-games

De twee mede-organisatoren zijn niet echt zenuwachtig voor het evenement. “We hebben in maart de pre-games gehad, een soort vuurdoop voor ons als organisatie. Dat ging prima!”, zegt Jan. “We zijn ook al drie jaar bezig met de voorbereidingen. Die dag wordt prachtig, echt iets om naar uit te kijken! Je ziet alleen maar blije gezichten om je heen. Totaal geen gezeur of gedram. Heel bijzonder! Zo hadden we tijdens de pre-games bijvoorbeeld een dove deelnemer. Er stond een tolk in de piste om met gebaren alles duidelijk te maken.

Iedereen is van harte welkom om te komen kijken naar de sportieve prestaties op de Vossenbos. De toegang is gratis en voor het publiek zijn er versnaperingen en drankjes verkrijgbaar. Op zaterdag 11 juni wordt er van 9.30 uur tot 16.00 uur gereden. Op zondag 12 juni zijn de wedstrijden vanaf 10.00 uur, waarna om 15.30 uur de prijsuitreiking is. “Alle deelnemers zijn winnaar, maar degene die het beste presteert, krijgt extra waardering. Er is een kundige jury die alles beoordeeld”, laat Marlon weten.

De aftrap van de Special Olympics zelf is op vrijdagmiddag in het FBK stadion te Hengelo. De sporters overnachten in een heus Olympisch dorp dat wordt opgebouwd op het campusterrein in Enschede.

 

Reacties

Prachtig manege ,alles tot in de puntjes geregeld. 

Goeie lieve paardjes .

Top geregeld. 

Complimenten  voor de organisatie. 

Wc keurig netjes en schoon petje af