Algemeen

Zoektocht naar oud-leerlingen én uniek materiaal voor jubileumavond

Sjaloomschool viert vijftig jarig bestaan met veel festiviteiten

WIERDEN – De Sjaloomschool aan de Savornin Lohmanstraat in Wierden gaat feest vieren, en hoe! De school bestaat in augustus exact vijftig jaar en dat wordt direct na de vakantie meteen duidelijk: tot aan de herfstvakantie zijn er meerdere feestelijke activiteiten voor de leerlingen, het personeel en iedereen die de basisschool een warm hart toedraagt. “We weten wel hoe we een feestje moeten maken, dus deze unieke mogelijkheid grijpen we zeker aan”, gniffelt directrice Saskia van der Stouw. Haar collega Irma Brink beaamt het. “Dat past ook wel bij de sfeer en het gevoel van onze school; we stralen iets uit, dat moet je voelen en is eigenlijk niet te omschrijven. Dat is het DNA van de Sjaloomschool, al heel veel jaren. En bovendien is die insteek ook geliefd en succesvol, want we groeien nog steeds!”

 

De festiviteiten in het kader van het vijftig jarig bestaan starten officieel meteen de eerste schooldag na de zomervakantie. Maar officieus is er deze week al een soort van aanloop naar dat moment. De sponsorloop staat dit jaar namelijk voor een deel in het teken van het jubileum; een percentage van de opbrengst komt ten goede aan de festiviteiten. Saskia: “Alle kinderen, van groep nul tot en met groep acht lopen mee; we hopen dus aardig wat geld op te kunnen halen. Daarvan gaat een groot deel ook nog naar een goed doel. Dit jaar is dat Stichting Jarige Job. Deze stichting ondersteunt kinderen in gezinnen die het financieel krap hebben, door op de verjaardag een verjaardagsbox cadeau te geven.”

 

Onthulling nieuw schoollogo

Zoals gezegd barst het feestgedruis na de zomervakantie echt los. “De eerste schooldag gaan we 's middags met alle leerlingen picknicken, maar om half negen 's ochtends verzamelen we eerst op het schoolplein om ons nieuwe logo te onthullen. We hijsen dan de vlag waarop dit beeldmerk is gedrukt. Het bevat zeker nog elementen van ons huidige logo, zoals de kleuren en de vredesduif, maar het past veel meer bij deze tijd”, duidt Saskia.

 

Showtheater in 'n Dikken

En na die spreekwoordelijke aftrap zijn er haast wekelijks feestelijke elementen overdag en 's avonds. Zo is er op 13 september een banenmarkt, waarbij ouders en oud-leerlingen enthousiast over hun werk mogen vertellen om zo de kinderen te informeren. Daarnaast staat er op 25 september een praise-avond op de rol voor de kinderen en ouders en is er op 17 oktober een theaterdag met medewerking van Theaterprojectenbureau Spring uit Amsterdam. “We bereiden met alle kinderen een theaterstuk voor, die dag wordt het gerepeteerd met de leden van Spring, om 's avonds in sporthal 'n Dikken het stuk op te voeren voor ouders en opa's en oma's. Het wordt geen toneel, maar echt theater met muziek, show en dans!”, lichten Saskia en Irma toe.

 

Jubileumavond voor iedereen

De kers op de taart is wat de twee organisatoren betreft de jubileumavond op 11 oktober. “We noemen het bewust geen reünie! Het is een avond voor iedereen die even een kijkje wil komen nemen, dus van oud-leerlingen tot buurtbewoners. De jubileumavond staat wel in het teken van vijftig jaar Sjaloomschool. We laten dan ook een tijdlijn door de gehele school lopen, van 1969 tot en met 2019 en zo is te zien hoe de school is veranderd en bovendien ook gegroeid. Het moet écht spectaculair worden en dat kan alleen met de hulp van iedereen die nog materiaal heeft uit het verleden. Denk aan foto's, krantenknipsels, maar ook schriftjes of knutselwerkjes. Het maakt eigenlijk niet uit wat, als het maar met de Sjaloomschool te maken heeft. Zelf hebben we bijvoorbeeld nagenoeg alle presentielijsten nog van al die jaren én ook schriftjes met opmerkingen van leerkrachten over leerlingen. Misschien soms wel een beetje gênant, maar erg leuk om terug te zien!”, vertelt Saskia enthousiast.

 

Uniek materiaal gezocht

Om deze bijzondere jubileumavond in goede banen te leiden, is opgave gewenst. “Dan weten we ongeveer wat ons te wachten staat. Het zou mooi zijn als we een brede doelgroep bereiken. Het is ook de kans voor iedereen om onze school van binnen te bekijken, omdat normaliter de drempel wat te hoog is. Zeker ook voor degenen die sinds de verbouwing – twaalf jaar geleden is de Sjaloomschool grootschalig aangepakt – nog niet binnen zijn geweest is er veel te zien!” Aanmelden voor deze festiviteit is vanaf heden mogelijk en dat kan via www.sjaloomschool.com/aanmelden. Voer je gegevens in en kies vervolgens even voor de jubileumavond. Heb je mooi, oud materiaal, zoals foto's, of oud beeldmateriaal (digitaal!), dan kan dat naar jubileum@sjaloomschool.com gemaild worden. Dit kunnen groepsfoto's zijn, foto's van activiteiten en ga zo maar door. Ook is het mogelijk om niet digitaal materiaal in te zenden. Dat kan via de post naar: 50 jaar Sjaloomschool, Savornin Lohmanstraat 2, 7642 XK te Wierden. De uiterste inleverdatum is 31 augustus. Ook wordt via de Facebookpagina van de Sjaloomschool te zijner tijd meer informatie gegeven.