Algemeen

Sfeervol Zuidbroek: ludieke actie zet hele Wierdense wijk in 't licht

WIERDEN – De wijk Zuidbroek in Wierden staat deze donkere dagen rondom Kerst en oud en nieuw volop in het licht. Onder de noemer 'Sfeervol Zuidbroek' is op initiatief van buurtbewoners Marloes Abma Rademaker en Gijs Rutering centraal eenzelfde soort sfeerverlichting voor de bewoners van deze Wierdense wijk aangeschaft. En met succes, want inmiddels sieren meer dan tweehonderd verlichte en twinkelende 3D-kerststerren aan vlaggenstokken de woningen van alle straten. “We hadden niet gedacht dat er zo massaal gereageerd zou worden”, vertelt Gijs enthousiast.

Het idee komt uit de koker van Marloes. Haar enthousiasme voor deze actie werd aangewakkerd door een initiatief dat ze in Raalte had opgemerkt. “Daar zag ik vorig jaar al dat meerdere straten verlichte sterren hadden opgehangen. Dat zag er zó gezellig uit, dat ik mijn idee met buurman Gijs heb besproken.”

Zo werd het plan eerst in het app-groepje van een paar huizenblokken aan Waterpoort gedeeld. Die reacties waren lovend, waarop besloten werd om voor de hele wijk verlichting te regelen. Een online aanmeldformulier met heldere uitleg werd in de algemene Zuidbroek-app gegooid. “Binnen een paar minuten stroomden de aanmeldingen al binnen”, aldus Gijs.

Twee dagen later stond de teller al op ruim honderd aanmeldingen, maar daarna bleef het toch wat stiller. “We kwamen er achter dat niet iedereen gebruik maakt van de groeps-app. Daarop besloten we om huis-aan-huis een brief door de bus te doen. Achteraf gezien een enorme klus en ook nog eens op de meest regenachtige dag”, vertelt Marloes lachend. “Maar uiteindelijk hebben 215 huishoudens de verlichting gekocht! Ruim de helft van alle woningen in de hele wijk.”

De ludieke actie werpt zodoende haar vruchten af. “Het zorgt voor dat 'gevoel van samen', vooral als je de reacties hoort van iedereen”, laat Gijs weten. “Ik woon hier sinds het begin, nu zo'n twaalf jaar. Marloes is sinds acht jaar mijn buurvrouw en hebben in die tijd een hechte vriendschap opgebouwd. Het is echt een fijne buurt om te wonen en als dan zo'n actie goed wordt ontvangen, dan weet je waarvoor je het doet.”