Algemeen

Samenwerkende scholen hijsen vlag Alma college

Inge Sterenborg, Hans Weustenraad, Peter Koopman en Jan van der Meij hijsen gezamenlijk de vlag van het Alma College voor het schoolgebouw aan de Catharina van Renneslaan. Foto: Bianca Hellemons

ALMELO – Met het hijsen van de vlaggen aan de Catharina van Renneslaan en de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst komt het Alma college weer een stap dichterbij. In augustus 2022 opent het Alma College haar deuren. De nieuwe school is ontstaan vanuit de bundeling van de krachten van de vmbo-opleidingen van Het Erasmus, Pius X College en Het Noordik. Vanaf heden wordt er al naar buiten gecommuniceerd als het Alma college.

Op de Dag van de leraar, afgelopen dinsdag, werden de handtekeningen gezet onder de samenwerkingsovereenkomst. Bestuurders Inge Sterenborg van CSG Het Noordik en Hans Weustenraad van Het Erasmus en rector Peter Koopman van het Pius X College zetten gelijktijdig hun handtekening in de voortuin van het schoolgebouw, dat volgend schooljaar het Alma College is. Dat gebeurde onder toeziend oog van enkele collega’s en Jan van der Meij. Hij is onlangs benoemd tot kwartiermaker van het Alma College en zal samen met alle medewerkers de voorbereidingen treffen voor de totstandkoming van het Alma College.

“We zijn natuurlijk al veel langer bezig met de voorbereidingen, al zo’n 2,5 jaar. Nu moeten er besluiten worden genomen over bijvoorbeeld het lesrooster. Want dat is bij de huidige drie scholen niet hetzelfde”, weet Van der Meij. “Het Noordik is een lootschool, waarbij leerlingen die op hoog niveau sporten daarvoor de tijd krijgen. Dat willen we graag behouden. En we willen extra ruimte creëren voor technieklessen.”

Het nieuwe Alma College komt in het schoolgebouw, waar nu het vmbo-mavo van Pius X en Het Noordik zijn ondergebracht. Daar komt na de zomervakantie het beroepsonderwijs van Het Erasmus ook bij. Daarvoor zal de binnenkant van het pand na de kerstvakantie op de schop gaan. “Het zijn nu nog twee scholen onder een dak. Dat wordt straks een school, met een hoofdingang. We gaan ons geheel richten op beroepsgerichte leerwegen. We willen laten zien wat je in de praktijk doet.” Leerlingen hebben de beschikking over acht van de tien vmbo-profielen en kunnen dus vrijwel altijd de opleiding volgen die het beste bij hen past. 

Kennismaken met nieuwe college
Sinds dinsdagmiddag gaat de externe communicatie van alle drie de scholen uit één naam, het Alma College. De informatiecampagne, richting de basisscholen en de leerlingen uit de groepen 8 en hun ouders, is inmiddels al opgestart vanuit deze nieuwe school. Op 2 en 3 november zijn de Almazing days: de doedagen waarbij groep 8-leerlingen een voorproefje van het vmbo-onderwijs binnen het Alma College krijgen. Hiervoor hebben zich al 880 leerlingen aangemeld.

Het open huis, dat normaliter in februari wordt gehouden, is vanwege de verbouwing naar voren gehaald naar 13 december. Van der Meij: “Uiteraard willen we de nieuwe leerlingen en hun ouders een zo’n goed mogelijk beeld geven waar ze in het nieuwe schooljaar terecht komen, maar dat willen we niet doen wanneer de bouw bezig is.” Op 3 maart is er een last minute open huis.

Betekenis Alma
De naam van het Alma College werd in juni al bekendgemaakt, tijdens een bijeenkomst die digitaal werd uitgezonden. De naam van de school is verbonden met Almelo. De stad ontstond in de middeleeuwen. De naam van het college betekent in het Germaans 'inspanning in de strijd'. Uit het Latijn wordt de naam verklaard als 'voedend'. Volgens coördinator pr en communicatie Anke Westera ia het afgeleid van de Germaanse woorden alma ‘olm’ en lauha ‘lo’. Een olm is een boom en een lo is een bos dat gelegen is op zandgrond en vaak vlakbij een nederzetting ligt. “Alma is dus sterk verbonden met de historie van Almelo en via onze school weer net zo sterk met de toekomst.” 

Het Alma College is al te volgen via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Op dinsdag 5 oktober werd de samenwerkingsovereenkomst getekend door de bestuurders van CSG Het Noordik, waar het Alma College gehuisvest wordt.