Algemeen

Roy Bolscher ontvangt Save the Nature Award

Kees van Dorth, Tonnie Kroeze, Sander Vetker, Roy Bolscher en Wil Jacobs.
Kees van Dorth, Tonnie Kroeze, Sander Vetker, Roy Bolscher en Wil Jacobs.

ENTER – De Enterse ondernemer Roy Bolscher, samen met zijn broer actief in de vleesindustrie, heeft op dinsdag 23 april de 'Save the Nature Award' uit handen van Sander Vetker overhandigd gekregen. Dit zogenoemde duurzaamheidscompliment van de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter reist de gemeente Wierden door en blijft ongeveer een half jaar in bezet van een 'groene' ondernemer.

De laatste tijd staat de energietransitie volop in de belangstelling. “De meeste mensen realiseren zich dat we iets moeten doen aan het gebruik van fossiele energie uit kolen, olie en gas. Maar velen weten niet waar ze moeten beginnen. Eerst zonnepanelen of isolatie? Of misschien een warmtepomp?”, duidt Kees van Dorth van de Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. De wooncoaches van deze stichting kunnen veel informatie geven en tevens de weg wijzen in subsidieland. “Ze kunnen bovendien helpen bij het maken van keuzes en eventueel ook uitrekenen wat er daadwerkelijk bespaard kan worden op de energierekening. De wooncoaches komen gratis aan huis voor een voorlichtingsgesprek.”

Ook zijn er zogenoemde Buurkrachtprojecten in Plan Oost en de Grote Maat gelanceerd, om samen met de buurt energie te besparen of zonnepanelen te kopen. Aan mensen die al heel veel maatregelen hebben genomen op gebied van duurzaamheid, of op een andere manier opvallen op dit gebied reikt Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter enkele malen per jaar de Save the Nature award uit. Deze keer ging 'ie uit handen van Sander Vetker van Wessels Vetker Breeding Talents naar naar Roy Bolscher uit Enter. Roy draagt duurzaamheid een warm hart toe, zowel privé als in zijn vleesbedrijf in Enschede. Met zijn vernieuwende maatregelen is hij al enkele malen in het nieuws geweest.

Roy is ervan overtuigd dat we zuiniger moeten omgaan met onze aarde, zeker ook als vleesbedrijf. Daarin wil hij graag een goed voorbeeld zijn. Zo heeft de onderneming zich tot doel gesteld om in 2020 de CO2-uitstoot met vijftig procent te reduceren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt dat de productie van een kilo varkensvlees zorgt voor ruim drie kilo CO2. Zouden mensen minder dierlijke producten eten, dan levert dat volgens het PBL ‘forse klimaatwinst’ op. Consumenten gaan steeds meer vlees vervangende producten eten. Bolscher richt zich om die reden op een toekomst met vegetarische en veganistische producten en minder vlees. Dit vereiste een ingrijpende verbouwing van het bedrijfspand. Een mooie aanleiding om meteen duurzame maatregelen te treffen. Op het dak liggen achthonderd zonnepanelen en de bedrijfswagens van Bolscher rijden allemaal elektrisch. Dit is nog maar een greep uit de vele duurzame maatregelen die de Enternaar voor zijn bedrijf heeft getroffen.

Roy produceert ook zijn eigen biologische vlees. In Enter in het Reggedal langs de Regge grazen zijn Black Angus koeien en ook thuis, net buiten het dorp Enter, heeft hij de nodige maatregelen genomen. Zijn huis is goed geïsoleerd, wordt verwarmd met een warmtepomp aangesloten op heatpipes en de stroom komt van zijn 108 zonnepanelen. Die zijn ook meteen voor het opladen van de elektrische auto’s van het gezin Bolscher. Zeker dankzij de diverse subsidiemaatregelen is het volgens Roy nog steeds een goede investering om in te zetten op duurzaamheid. “Roy is een ondernemer die echt gelooft in een duurzame wereld. Daarom verdient hij ons ‘compliment’”, aldus Kees van Dorth.

 

--

 

<KADER>

Meer rendement dan geld op de bank

 

Veel mensen schaffen zonnepanelen aan om hun energierekening te verlagen. Het rendement van zonnepanelen op je dak is namelijk veel hoger dan je geld op de bank laten staan. Zelfs als je een energiebespaarlening afsluit via de provincie tegen een rente van één procent, verdien je de zonnepanelen binnen vijf jaar terug. De onzekerheid die de laatste tijd mensen ervan weerhield om zonnepanelen aan te schaffen was de verwachte afschaffing van het 'salderen'. Naast de subsidie in de vorm van BTW-teruggave is het elektriciteitsbedrijf namelijk verplicht om de tijdens zonuren teruggeleverde stroom te verrekenen met de stroom die wordt gebruikt als de zon niet schijnt. Deze salderingsregeling zou stoppen met ingang van 2021, maar is nu verlengd tot 2023 en zal daarna stapsgewijs verlaagd worden.

Minister van Economische Zaken en Klimaat, Eric Wiebes, laat dit ook in een kamerbrief weten: “Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd, waarbij de hoogte van het fiscale voordeel geleidelijk afneemt tot nul in 2031. (…) De verwachte kostprijsdalingen van zonnepanelen richting 2030 maken investeren in zonnepanelen ook zonder subsidie via de salderingsregeling voldoende financieel aantrekkelijk. Op de lange termijn zullen naar huidige verwachting de inkomsten uit de vermeden inkoop van elektriciteit door het direct eigen verbruik en de terugleververgoeding van de leverancier voldoende zijn om zonnepanelen voor kleinverbruikers rendabel te laten zijn.”

Voor de groene stroom van je eigen dak, die je gebruikt als de zon schijnt verandert er niets. Dit blijft 'achter de meter' en is dus ten alle tijde een volledige besparing op de energierekening.

 

Als u meer wilt weten over energie besparen, zonnepanelen aanschaffen of andere duurzame maatregelen kunt u gebruik maken van de gratis wooncoach van het Energieloket. Telefoon 0546 – 72 31 17 of via duurzaamwierdenenter.nl.