Zakelijk

Rookworsten Gildeslager Bram Knol scoren uitmuntend; weer bekroond

WIERDEN - De magere, fijne en grove rookworsten van Slager Bram Knol uit Wierden zijn tijdens de 46e Nationale Vakwedstrijd Arnhem Rookworststad dit jaar met goud bekroond. De drie ambachtelijke worsten zijn door een onafhankelijke vakjury tot op het detail beoordeeld op het gebied van uitwendig aanzien, het aanzien van het snijvlak, de geur en de smaak en de samenstelling en consistentie.

Knol nam dit jaar voor de derde keer deel aan deze nationale wedstrijd en elk jaar weet hij wat meer punten van de jury te scoren. Bij minimaal 98 punten behoor je tot de top van Nederland en 100 is het maximaal haalbare. Voor de magere rookworst kreeg de Wierdense slager 98 punten, voor de fijne en grove 99. “Volgende keer ga ik voor de 100 punten met ster. Dan krijg je een bronzen rookworstbokaal, die wil ik toch wel graag in m'n zaak hebben. En dan is 't natuurlijk de kunst om die score vol te houden”, vertelt Knol lachend. Dit jaar miste hij net een puntje op het gebied van kleur of qua hardheid van de darm.

Knol maakt de rookworsten geheel zelf, van het op smaak brengen van het vlees met eigen enkelvoudige kruiden tot het vullen van de varkensdarmen. Ook het proces van het roken van het vlees is nauwkeurig. Hierdoor weet de slager dichtbij de smaak komen, die de worst verdient. Dat betekent ook elke dag vers vlees en dus elke dag verse worst maken en roken.

Nieuwsgierig naar deze lekkerste rookworsten van Wierden en omgeving? Deze week zijn er twee met goud bekroonde exemplaren voor 5,99 euro verkrijgbaar.