Algemeen

Oud-Wierdense schrijft biografisch boek over vriendin

Rianke Lubberding: Verhaal en foto's vormen boek 'Het was zo stil in mij'

WIERDEN – De vijftigjarige Mirella de Jong uit Oldenzaal verloor in tien jaar tijd twee echtgenoten en een zoontje. Na een periode van rouw besloot ze haar verhaal op papier te laten zetten door de oud-Wierdense Rianke Lubberding-Barten. Foto’s die De Jong tijdens de rouwperiode maakte en die ook in het boek zijn opgenomen, verbeelden haar gevoel.

In de tien jaar durende rouwperiode schreef De Jong veel op in een dagboek. Met fotograferen startte ze toen ze het letterlijk niet meer aankon, nadat ze haar man, vervolgens haar zoon en een aantal jaar later haar tweede echtgenoot verloor. Ze stopte met werken in de zorg en koos voor een studie fotografie. “Ik merkte al snel dat ik alles daarin kon stoppen. Met foto’s kon ik de complexiteit van mijn eigen wereld uiten. En ik kreeg reacties, het raakte ook anderen. Zij herkenden hun eigen gevoelens erin.” 

Diepste gevoelens
Omdat De Jong merkte dat zij anderen hielp met haar foto’s vroeg ze zich af of de foto’s haar verhaal konden ondersteunen. Ze stelde dit voor aan vriendin Rianke Lubberding, die vanaf de dood van haar  eerste man aan haar zijde had gestaan. “Ik vond het enorm bijzonder dat Mirella mij het vertrouwen gaf om haar diepste gevoelens te delen”, vertelt Rianke. “Het schrijven was behoorlijk emotioneel, al hebben we ook veel gelachen. Ik heb het van zo dichtbij meegemaakt en dat ik haar verhaal mag optekenen, betekent veel voor me.”

Rianke groeide op in Wierden, waar ze onder ander op de Immanuëlschool (tegenwoordig Het Laar) onderwijs heeft genoten. “Het middelbaar onderwijs heb ik in Almelo, op het Christelijk Lyceum Almelo (nu Het Noordik) gevolgd. Na mijn studie Slavische Talen in Groningen ben ik verhuisd naar Oldenzaal en enkele jaren geleden zijn mijn man, drie kinderen en ik verhuisd naar Lemselo, waar wij een boerderij hebben gekocht en nog steeds aan het verbouwen zijn tot een modern woonhuis.” Aldaar werkte de oud-Wierdense ook aan het boek; twee jaar lang. Inmiddels is het van de drukpers gerold en onder meer bij boekhandel Reterink verkrijgbaar.

Fotografie
“Mirella heeft een hele heftige periode doorgemaakt. Zij verloor in tien jaar tijd haar eerste man op 39-jarige leeftijd, vervolgens haar zoon van drie en een aantal jaar later haar tweede echtgenoot die toen 52 jaar was. Mirella heeft tijdens de periode van rouw en verwerking gemerkt dat zij met foto's de complexiteit van haar eigen wereld kon uiten en dat zij haar emoties in de foto’s kwijt kon. Bovendien merkte zij dat haar beelden ook anderen raakten, die daar hun eigen gevoelens in herkenden.”

Rianke heeft als vriendin van Mirelle alle tegenslagen van dichtbij meegemaakt en heeft gezien wat rouw met iemand doet, maar ook wat het met de omgeving doet. “Ik heb de woede, de onmacht en het verdriet gezien. Maar bovenal ook de veerkracht; de manier waarop Mirella de strijd is aangegaan om er weer bovenop te komen.”

Inspireren
Zo is ook het idee voor dit boek ontstaan, dat zowel een biografie als fotoboek is geworden. De tekst van Rianke en de foto’s van Mirella vullen elkaar aan, maar vertellen ook afzonderlijk van elkaar een eigen verhaal. Rianke: “Het is geen boek vol verdriet en ellende, we willen met dit verhaal en de foto’s juist anderen inspireren en laten zien dat er altijd lichtpuntjes zijn, hoe moeilijk het soms ook lijkt.”

Het boek is bedoeld voor mensen die net als Mirella door een rouwproces gaan of er mee te maken hebben gehad, maar ook voor mensen in hun omgeving, die vaak niet weten hoe ze hiermee moeten omgaan. “Wat kun je zeggen, wat kun je doen of juist niet doen om iemand te helpen? Wij hopen daarnaast ook professionele zorgverleners te bereiken. Zij kunnen de foto’s gebruiken in hun sessies. Het is heel moeilijk om te praten over iets wat zo heftig is. Foto’s helpen om het gesprek aan te gaan. Mirella heeft dat gemist bij haar rouwverwerkingstherapieën.”

Het boek 'Het was zo stil in mij' is te bestellen bij de webshop zorgboeken.nl of verkrijgbaar bij boekhandel Reterink aan de Stationsstraat te Wierden.