Algemeen

Inzamelingsactie kroonkurken doorbreekt 'magische' grens

Recyclingopbrengst brengt al 50.000 euro op voor Diabetesfonds

WIERDEN/NIJVERDAL – Waar een simpel hersenspinsel aan de keukentafel al niet toe kan leiden. Vijf jaar geleden werd aan de keukentafel van de familie Pinkert het idee geboren om kroonkurken in te zamelen. En dat niet zonder reden, het achterliggende doel is namelijk zoveel mogelijk geld bijeen zien te sprokkelen voor het Diabetesfonds, voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de gevolgen van deze ziekte. “Het is nog steeds een enorm onderschatte ziekte”, aldus initiator Arjan Pinkert. Zijn veertienjarige dochter heeft diabetes type 1 en dat betekent dat ze dag in dag, bij alles wat ze doet, eet en onderneemt moet bedenken of het invloed heeft op haar bloedwaardes.

Het begon met het apart leggen van een paar kroonkurkjes per dag, totdat de achtertuin van Arjan en dochter Anouk wat vol begon te raken. Inmiddels heeft autobedrijf Zwijnenberg hun voormalige locatie aan de Vriezenveenseweg voor nop beschikbaar gesteld en daar staan met regelmaat heel veel bigbags die tot de rand toe zijn gevuld met doppen. Regionaal worden inmiddels maandelijks honderdduizenden doppen opgehaald. Vorige week vrijdagochtend, 12 juli, zijn er 54 bigbags leeggemaakt in een grote container en met die in totaal 27.000 kilo aan afgedankte doppen werd een magische grens van 50.000 euro gehaald. Geld dat is binnengeharkt voor het Diabetesfonds dankzij recyclingopbrengsten: landelijk 75 miljoen kroonkurken in totaal.

Arjan: “Diabetes is een ziekte waar je de hele dag mee bezig bent. De waarde te laag óf te hoog is vanwege de mogelijke complicaties gevaarlijk, op zowel het moment zelf als op de lange termijn. Diabetes is niet alleen een dagtaak van de patiënt zelf, maar ook van de mensen er omheen. Ik wilde graag iets doen en hoorde dat er geld zit in doppen. Spontaan startte ik met mijn gezin een inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds. Natuurlijk ben ik trots dat de actie tot een landelijk fenomeen is uitgegroeid!”. Anouk geniet van de inzet van iedereen. “Natuurlijk vind ik dit mooi en ik hoop dat er een keer een oplossing komt voor mijn ziekte. Maar ik moet ook wel zeggen, ik weet niet anders dan dat ik de hele tijd moet rekenen wat de invloed kan zijn op mijn bloedwaardes.”

 

Onttinnigsfabriek

Kroonkurken lijken een afvalproduct, maar ze zijn in grote hoeveelheden aardig wat geld waard. Dat komt niet alleen door het blik, maar ook door het tinlaagje dat op de dop verwerkt is. In Leeuwarden worden de doppen verwerkt voor hergebruik en voor het aanleveren van de doppen wordt bedrag opzij gezet, dat in z'n geheel op de rekening van het Diabetesfonds wordt gestort. Erik Stelleweg, manager bij het Diabetesfonds: “Alle beetjes helpen, het geld wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek. Je staat er wellicht niet bij stil, maar het is één van de ernstigste chronische ziektes die er zijn. Aan de buitenkant van iemand met diabetes zie je vaak niet wat er in het lichaam aan de hand is. En als er niks aan gedaan wordt, dan vallen op een gegeven moment organen uit. Het gaat langzaam en van binnenuit. Daarom is er veel geld nodig voor onderzoek! Anouk is een voorbeeld van een dappere meid die ondanks haar ziekte geniet van het leven. Dit is een prachtige actie, die wij als fonds graag op allerlei manieren willen faciliteren. Maar laat het duidelijk zijn, al die vrijwilligers zoals hier in Wierden, die regelen en zorgen er voor dat de doppen worden ingezameld én middels gesponsord vervoer naar de onttinningsfabriek wordt gebracht.”

 

Lokale verzamelhelden

Het idee van de familie Pinkert is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke inzamelingsactie, waar vele vrijwilligers een bijdrage aan leveren. In Wierden en Nijverdal zijn Jan Dragt en Egbert Hesselink wekelijks in touw om de doppen op de juiste plek te krijgen. Zakken vol brengen ze naar de inzamellocatie in Wierden. Beide heren zijn inzamelaar van het eerste uur. “Eerder kwamen er nog van die grote kiepers bij mij aan huis, maar dat was eigenlijk gekkenwerk”, vertelt Egbert lachend. “Nu we deze mooie verzamellocatie in Wierden hebben, rij ik zelf regelmatig met een volle bestelauto om de bigbags te vullen. Ik hoop dat nu meer mensen de bierdopjes gaan bewaren en ze niet weggooien! Ik merk wel dat sommige mensen het niet zo prettig vinden om met een zak vol bier- en frisdoppen over straat te lopen, maar iedereen begrijpt wel dat die echt niet alleen van eigen consumptie zijn.” Jan Dragt haakt in: “Ik zou het echt mooi vinden als er ooit een oplossing voor diabetes gevonden wordt. Daarom gaan we ook zeker door met het inzamelen van doppen. Hoe meer geld er op deze manier ingezameld wordt, des te beter!”

 

Help mee

Gooi de afgedankte dopjes van flesjes frisdrank en bier niet meer weg, maar bewaar ze. Een kleine moeite die positief uitpakt voor mensen met diabetes. Zeker als het in verenigingsverband gebeurt, zet het absoluut zoden aan de dijk. In Nijverdal kunnen zakken met dopjes ingebracht worden bij Egbert Hesselink aan de Branderij 18 in Hulsen. In Enter kan contact worden opgenomen met Erik Pinkert van drogisterij Wedda (neef van verzamelaar Arjan) via het mailadres erik@drogisterijwedda.nl. In Wierden is Jan Dragt contactpersoon voor het aanleveren van de doppen of kijk op facebook.com/diabetesactie.