Algemeen

Politiehond van Doorzetters weer gecertificeerd met lof

WIERDEN/HATTEMERBROEK –Xavi is gecertificeerd als politiehond 1. De Mechelse herder kreeg de afgelopen maanden een stevige training van Wijan Smit. Hij is lid van Politiehonden Dressuur Club De Doorzetters en heeft daarmee laten zien dat de kleine Wierdense club in staat is om jaarlijks meerdere goed getrainde honden af te leveren. Een maand terug scoorden Bas Dijkstra en Gerrit Bos ook nog twee certificaten met lof dankzij goede resultaten met hun honden Tucker en Tarno.

Wijan en Xavi mochten vorig weekend aantreden in Hattemerbroek, waar uiteindelijk acht deelnemers op het veld verschenen. Drie daarvan kwamen uit Overijssel. Xavi wist de proeven goed te doorstaan en kreeg uiteindelijk 424 punten van de 435 punten. Daarmee heeft het duo het certificaat met lof bemachtigd.

“Het was best wel spannend, want Xavi heb ik niet vanaf het begin getraind”, laat Wijan weten. “Ik fok Mechelse herders en had hem als puppy verkocht. Wegens omstandigheden kon de eigenaar hem niet meer trainen en verzorgen. Hij benaderde mij en ik heb besloten om Xavi weer terug te kopen. In ongeveer tien maanden tijd heb ik 'm verder klaar getraind voor de keuring.”

Best lastig soms, laat Wijan weten, “want iedereen traint toch op zijn of haar eigen manier en dan reageert de hond soms toch anders dan je zou verwachten of valt 'ie tijdens de keuring door alle prikkels weer in een oud patroon.” Toch verliep de dag boven verwachting goed. “Ik dacht dat ik zo rond de 380 of 390 punten zou behalen met Xavi, maar het ging gewoon goed! Het gevoel en de aansturing was er.” Nu de viervoeter gecertificeerd is als politiehond 1, kan hij na een (medische) keuring worden ingezet in het werkveld voor Politie Oost-Nederland.

Voor wie interesse heeft in het trainen van een Mechelse Herder of eens kennis wil maken met De Doorzetters uit Wierden kan contact opnemen met Gerrit Bos, per mail via gerritbosjr@live.nl. De vereniging bestaat uit tien leden. Er wordt getraind op woensdagavond en zaterdagmiddag. Voor meer info kan ook de Facebookpagina worden geraadpleegd: www.facebook.com/phdcdedoorzetters.wierden