Algemeen

Schoolgebouw krijgt na vijftig jaar meer open karakter

Pius X College locatie Aalderinkshoek aan vooravond van grootschalige verbouwing

ALMELO/WIERDEN – Het gebouw van het Pius X College locatie Aalderinkshoek, aan de Cesar Franckstraat in Almelo, ondergaat medio volgend jaar een grootschalige verbouwing. Met name inpandig wordt de school flink gerenoveerd en aangepast aan de wensen en eisen van het huidige onderwijs. Het donkere karakter van het pand moet daarmee tot het verleden behoren. In 2022 moet de klus achter de rug zijn; de lessen gaan gedurende de verbouwing gewoon door.

Het werk is geraamd op zo'n tien miljoen euro, de exacte kosten zijn bekend zodra de klus is aanbesteed. De voorlopige schetsen komen uit de koker van architectenbureau LKSVDD uit Enschede en zijn veelbelovend. Mark Wagt, plaatsvervangend locatiedirecteur van locatie Aalderinkshoek licht toe: “De school is in 1969 geopend en sinds die tijd zijn er slechts kleine aanpassingen doorgevoerd, in grote lijnen is er niet veel veranderd. En dat terwijl het onderwijs in vijftig jaar tijd wél is veranderd. We hebben twee jaar terug op de tweede verdieping al twee lokalen samengevoegd en deze bij de gang aangetrokken. Daardoor is een open studieruimte ontstaan. Dit soort voorzieningen moeten er nog meer komen, omdat we leerlingen meer mogelijkheden willen geven voor maatwerk binnen onze school.”

Entree naar binnenplaats
Om die openheid verder te benadrukken wordt het Pius X College Aalderinkshoek ingrijpend verbouwd. “Ik kan gerust zeggen dat deze verbouwing baanbrekend is voor deze locatie”, duidt Wagt. “Vanaf de aula op de tweede verdieping wordt een doorbraak gemaakt in de vloer naar de eerste verdieping, waar je vervolgens via een grote trap op de begane grond op de huidige binnenplaats komt. Je krijgt zo als het ware een zichtlijn vanaf de derde verdieping richting de begane grond. Op deze manier wordt binnen en buiten met elkaar verbonden. De huidige ingang, aan de zijkant van het gebouw, verdwijnt en blijft alleen beschikbaar als route naar de gymlokalen.”

Ook de kantine op de benedenverdieping, Het Hilton, verdwijnt en dit wordt de hoofdentree van de school. Daar is meteen ruimte voor verblijf en word je via trappen naar de eerste verdieping geleid. Op de plek waar nu nog kapstokken, kluisjes en kantoren zijn worden open werk- en studieplekken gecreëerd. Bovendien zorgt een brede trap voor een aanzuigende werking richting de huidige aula, het centrale hart van het gebouw.

Kleinschalige school
“Door ook de buitenlocatie aan te pakken, word je als bezoeker als vanzelf naar het binnenplein geleid. Het grote glazen trappenhuis blijft behouden, dat is een herkenbaar 'icoon' van het gebouw.” Pius X Aalderinkshoek heeft veel leerlingen uit de kern Almelo, maar ook uit de gemeente Wierden en omringende buurtschappen. “We zijn een kleinschalige school, met een kleine vijfhonderd leerlingen voor havo, vwo en atheneum. Die sfeer en kleinschaligheid, dat typische Pius-gevoel van samen de schouders er onder, willen we benadrukken en behouden. Dat is de kracht van deze locatie.

Het onderwijs anno 2020 is minder klassikaal en vraagt meer ruimte voor de individu en kleine groepjes. Vandaar deze grootschalige ingreep. “We willen meer pauzeruimtes creëren in het gebouw en bovendien elke verdieping logisch indelen op vakgebied. Muziek wordt nu nog op de derde verdieping gegeven, terwijl je andere creatieve vakken in lokalen op de begane grond ziet. Het idee is om kunst en cultuur samen te brengen op de begane grond, de exacte vakken op de eerste verdieping. We willen onze gasten een beleving bieden als ze de school betreden. De gebieden mens en maatschappij komen op de tweede verdieping en de talen op de derde verdieping.”

Informatieavond
Door de beperkende coronamaatregelen wordt binnen Pius op een aangepaste wijze een informatieavond georganiseerd. Als eerste is de vmbo-locatie Van Renneslaan aan de beurt op 27 oktober. Op dinsdag 3 november is in 'de kuip', de aula van de school, op twee momenten ruimte voor dertig personen. Om 19.00 uur en om 20.30 uur zijn er twee sessies waar ouders en kinderen uit groep acht geïnformeerd worden. Wagt: “Normaliter organiseren we deze avond op interactieve wijze, met workshops, voor zo'n honderd personen. Dat is nu helaas niet mogelijk. We willen toch de sfeer en het Pius-gevoel overbrengen tijdens deze bijeenkomsten. Om iedereen de mogelijkheid te geven een kijkje te komen nemen, wordt de informatieavond ook live via een videostream uitgezonden en kan het later teruggekeken worden.” Aanmelden voor deze ouderinformatieavond kan via de website