Algemeen

Honderd jaar Brandweer in Wierden

Oud-brandweercommandant en burgemeester openen expositie

Doret Tigchelaar opende de nieuwe expositie van de Historische Kring Wederden.

WIERDEN – De Historische Kring Wederden heeft afgelopen zaterdag haar nieuwe expositie over de brandweer van Wierden officieel en feestelijk geopend. Na het welkom door Historische Kring-voorzitter Ria Broeze openden burgemeester Doret Tigchelaar en oud-commandant van de brandweer Wierden, Johan Hulsink, de expositie.

De burgemeester heeft het opperbevel bij brand en ongevallen. In haar speech gaf burgemeester Tigchelaar aan dat ze was blij dat ze zelf nog nooit in de privésfeer met brand was geconfronteerd. “Brand heeft erg veel invloed op mensen en er is vaak sprake van een zeer emotionele ervaring”, aldus Tigchelaar. Ze sprak haar waardering uit voor het Wierdense vrijwilligerskorps van de brandweer. “Bij nacht en ontij worden ze opgeroepen om  brand te blussen of bij te staan met hulpverlening bij ongevallen.”

In aansluiting op de warme woorden van de burgemeester sprak oud-commandant Hulsink over zijn beleving als commandant van de Wierdense brandweer. “Na enkele weken in dienst te zijn bij de brandweer werd mijn familie met brand getroffen. Ons huis, de winkel en de werkplaats werden op 17 maart 1961 geheel in de as gelegd. Je bent dan letterlijk alles kwijt en dat heeft erg veel impact op je leven op zo’n moment...” 

Hulsink kijkt nog steeds met plezier terug op de periode dat hij actief was voor het Wierdense korps, onder andere hoe hij als commandant de organisatie professioneel mocht leiden. Die waardering voor het korps wordt nu tastbaar gemaakt dankzij deze nieuwe expositie. Door aan de oude luchthoorn te draaien opende Hulsink met dit voor oudere Wierdenaren herkenbare geluid de expositie 'Honderd jaar Brandweer'. De jeugdige dansers van Dance Studio Janine voerden bij deze opening de brandweerdans uit. Op het naastgelegen parkeerterrein waren twee demowagens van de regionale brandweer gestationeerd. Veel kinderen kwamen even een kijkje nemen en namen plaats in de wagens. Ze kregen daarbij uitleg van de professionele brandweerlieden.

De expositie is op tijdens de gebruikelijke openingsuren van de Historische Kring Wederden te bewonderen. Toegang alleen met met QR-code te bezoeken, tot maart volgend jaar.