Algemeen

Oranjevereniging Wierden gaat er voor: “Koningsdag 2022 wordt 'n mooi feest!”

WIERDEN – Wierden kan zich na twee jaar weer opmaken voor mooie activiteiten rondom Koningsdag. “De vergunning is nog niet verleend, maar er lijkt niks meer tussen te kunnen komen: Koningsdag 2022 wordt een mooi feest!”, vertelt mede-organisator Ellen Maat enthousiast. Nadat het evenement twee jaar in de koelkast heeft gestaan door de vermaledijde coronaregels, staan nagenoeg alle seinen op groen, zodat er deze maand weer mooi wat gezelligheid in de dorpskern is.

Op de achtergrond hebben de vrijwilligers alles al tot in de puntjes voorbereid. “We hadden het programma al zo goed als rond, voordat we überhaupt wisten of alles door kon gaan.” Daarmee is één ding zeker: het comité heeft er ontzettend veel zin in, om Wierden te laten bruisen op de dagen rondom Koningsdag. Toen duidelijk werd dat wat betreft de coronamaatregelen alles weer mogelijk zou zijn, werden alle zeilen bijgezet. “We zijn als een malle alles gaan vastzetten, hebben de vergunning weer aangevraagd en zijn details gaan uitwerken.”

 

Samenwerking organisaties

Het bekende programmaboekje is bijna klaar en wordt rond Pasen huis aan huis in de dorpskern verspreid. “En dat is nog net op tijd, want de eerste festiviteit starten dit jaar al op vrijdag 22 april! Dan staat de tent namelijk al op het Binnenhof!” Reden voor een wat breder en uitgebreider programma is de samenwerking met de organisatie van activiteiten in het kader van 77 jaar bevrijding. Eigenlijk zijn er dus twee programma's, die samenkomen in het hart van Wierden, waaronder in de feesttent op het Binnenhof. “Hartstikke mooi dat wij zo kunnen samenwerken met andere vrijwilligersorganisaties in Wierden!”, benadrukt Maat.

 

Wierdense Kwis trapt af

Zo is de tent op vrijdag 22 april het domein van de organisatie van de Wierdense Kwis, die op deze besloten avond – alleen voor genodigden – de winnaars bekend gaat maken en de prijs aan het beste team gaat overhandigen tijdens een gezellig en sfeervol samenzijn. Op donderdag 28 april wordt de tent omgetoverd tot een bioscoop, zodat de Historische Kring Wierden een film kan vertonen en op vrijdag 29 april is de prijsuitreiking van de Lichtroute in de tent. Deze avond is alleen voor genodigden. En op zaterdag 30 april is er 's ochtends het bevrijdingsontbijt en in de avonduren een bevrijdingsconcert met de befaamde Wierden Night Live BigBand.

 

Muziek en cabaret

Wat de betreft de activiteiten vanuit de Wierdense Oranjevereniging zijn de senioren op zaterdag 23 april als eerste aan zet. Te gast zijn de 'Andrew Sisters’ – uitgevoerd door Double2Singers en er is Wierdens cabaret, geschreven door Johan Mensink, door Mans en Hennik, met als thema de 77 jaar bevrijding. Na afloop van de seniorenmiddag is er een collecte voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. De tent wordt daarna omgeturnd tot feestzaal, zodat de dj’s van G&D vanaf 20.30 uur gaan zorgen voor een party. De Twentse Toppers en de SuperZeroes betreden ook nog het podium.

 

Koningsdag

Op zondag 24 april is er van 15.00 uur tot 16.00 uur een oecumenische dienst en op dinsdag 26, de avond voor Koningsdag is er wederom feest in de tent met de dj’s van G&D en de band JetSet Live. Aanvang daarvan is 20.30 uur. Woensdag de 27e april is de dag waar het allemaal om draait: Koningsdag! Traditiegetrouw is er om 9.00 uur aubade bij het gemeentehuis. De kinderrommelmarkt is dan al in volle gang en duurt tot 13.00 uur. Bovendien zijn er tussen 10.00 uur en 13.00 uur diverse kinderspelletjes op het Binnenhof, loopt Remko de cartoonist & sneltekenaar tussen 10.00 uur en 18.00 uur door het dorp en zijn er tot 17.00 uur ook nog andere diverse attracties op het Binnenhof. Om 11.00 uur is er een demonstratie Tai-chi chuan en Kungfu op Binnenhof en om 14.00 uur een kindershow door Tommie en Sofie in de feesttent. Vanaf 12.00 ur tot 19.00 uur is er live muziek op het Binnenhof door de band Factory East en Dokter en de Heer neemt het muzikale gedeelte na de kindershow over tot een uur of zes.