Algemeen

Nieuwe Sint Jansgebouw in Wierden als sfeervol grand café weer geopend

Christel Esse-Westerhof
Christel Esse-Westerhof

WIERDEN – Het Sint Jansgebouw aan de Stationsstraat in Wierden opent donderdag 4 juni de deuren weer voor het publiek. De nieuwe horecagelegenheid had nog maar net de eerste klanten ontvangen of moest vanwege de coronaperikelen al weer de lichten doven. Horecamanager Christel Esse-Westerhof is blij dat ze nu eindelijk kan laten zien wat het Sint Jansgebouw in huis heeft.

Het pand is, evenals de naastgelegen woningen die in een soort Begijnhofje op deze kavel gerealiseerd zijn, een aanwinst voor de Stationsstraat en het Wierdense centrum. Op de plek waar jarenlang het oude Sint Jansgebouw het straatbeeld sierde en vele lokale verenigingen en organisaties ruimte bood, is vorig jaar een nieuw grand café verrezen. Het is door Goossen Te Pas Bouw in de stijl gerealiseerd, waarbij veel karakteristieke elementen van het oudste gedeelte van het voormalige gebouw zijn teruggekeerd. “We willen hiermee Wierden en de Wierdenaren weer iets moois teruggeven”, duidt Bastiaan Holterman van Orbys, de opdrachtgever en eigenaar van de nieuwe panden. “Niet alleen met dit gebouw zelf, maar ook door de ruimte beschikbaar te stellen aan verenigingen en organisaties.” Het Sint Jansgebouw is daarvoor op maandag, dinsdag en woensdag te huur. Er zijn niet zo veel vierkante meters als in het oude pand, maar voor kleinschalige evenementen en vergaderingen is er volop plek. “We hebben onder meer al contacten met Vogelvreugd, het koor van de katholieke kerk, Stichting Samenzijn en Stichting Evenmens.”

Op de overige dagen, van donderdag tot en met zondag, is de horecagelegenheid van 11.00 uur tot 19.00 uur voor iedereen toegankelijk. “We willen een aanvulling zijn op wat er al in Wierden is. Voor een uitgebreide lunch ga je naar één van de restaurants en voor een avondje doorzakken naar een kroeg. Het Sint Jansgebouw is zit daar tussenin: een soort grand café, waar je eenvoudig maar erg goed wat kunt eten en drinken en waar plek is voor jong en oud, van alles door elkaar”, licht de uit Delden afkomstige uitbater Christel Esse-Westerhof toe.

Christel kent de klappen van de zweep en heeft een enorme dosis horeca-ervaring, onder andere opgedaan in de gloriejaren bij FC Twente en later bij horeca-groothandel Hanos. “Ik ben een écht horecadier”, vertelt Christel lachend. “Mijn eerste stage liep ik bij T-Bone in Enter en sinds die tijd heb ik op meerdere locaties met veel plezier gewerkt. Ik zie Wierden en het Sint Jansgebouw als een mooie uitdaging. Ondanks de hele korte periode dat we open konden zijn dit jaar – de vergunning hadden we in februari binnen en in maart kwam corona – was de animo voor een kleinschalig feestje of evenement al groot. Zoiets zingt zich vrij snel rond in een dorp.”

Vanwege de uitbraak van het virus zijn alle afspraken gecanceld of uitgesteld. Maar nu deze week de deuren weer open kunnen, kan deze nieuwe horecagelegenheid zich gaan profileren, hetzij wel in wat aangepaste en vooralsnog kleinschalige vorm. “We hebben de achterzaal nu in stijl doorgetrokken aan het café, waardoor je meer één sfeervol geheel krijgt. Het biljart kan in de vloer zakken, zodat we nog steeds veel ruimte kunnen creëren. In totaal is er bij evenementen ruimte voor ongeveer honderd man of regulier zestig zitplaatsen, waaronder een flink aantal aan de grote 'Ronald Woolderink stamtafel'. Dat aantal gasten is nu door corona gereduceerd naar maximaal dertig binnen. Het terras buiten biedt normaliter plek aan veertig gasten, thans 32 in verband met de anderhalvemeter-samenleving. Los daarvan hebben we alles coronaproof gemaakt, zodat iedereen veilig kan recreëren.”

Wil je een hapje of een drankje komen nuttigen bij het nieuwe Sint Jansgebouw, dan is reserveren op dit moment noodzakelijk. Dat kan telefonisch via 0546 – 78 61 21 of via www.stjansgebouw.nl.