Algemeen

Nieuwe galerie; Niels Verbruggen creëert kunst aan Erve Smedick

Niels Verbruggen in zijn atelier omringt met enkele van zijn kunststukken
Niels Verbruggen in zijn atelier omringt met enkele van zijn kunststukken

ENTER – Kunstenaar Niels Verbruggen is aan Erve Smedick in Enter officieel gestart met zijn bedrijf NielsVerbruggenArt (NVA). De geboren Amsterdammer, sinds 2012 woonachtig in Enter, is een geboren kunstenaar. Om de beslissing te nemen officieel als kunstenaar zijn bedrijf te starten zijn jaren van lange voorbereidingen vooraf gegaan.

In zijn jeugdjaren kwam Niels erachter dat hij portrettekeningen naar zijn hand kon maken. En zo kreeg hij af en toe de vraag om mens en dier op het doek te zetten. Het bleef in het begin echter bij af en toe een kunstwerk. “In m'n vrije tijd ontwikkelde ik een eigen stijl. De abstracte en half-abstracte werken kwamen haast als vanzelf uit m'n handen. Naast m'n dagelijkse beroep als eigenaar van een visspeciaalzaak, begon ik toentertijd met het volgen van cursussen. Daarmee trad ik – zo bleek na wat onderzoek – in de voetsporen van m'n vader en grootvader en waarschijnlijk nog meer generaties daarvoor. Allen waren ze kunstschilder of ontwerper. De appel valt dus niet ver van de boom.”

Doordat zijn eega in Twente een baan kreeg, volgde er in een verhuizing van Amsterdam naar Twente en daar maakte Niels om gezondheidsreden ook de naar het hobbymatige kunstenaarsleven. In 2012 werd hij gevraagd door de eigenaren van Havezathe het Everloo te Rossum om muziekkanten op het doek te zetten. Deze schilderijen kwamen in de feestzaal van Havezathe het Everloo te hangen.

In diezelfde periode nam hij deel aan een kunstwedstrijd. De 25 beste doeken kwamen tijdens deze wedstrijd in het Cobra museum in Amstelveen te hangen. Vanwege zijn uitverkiezing mocht Niels het jaar er op direct een schilderij maken voor het MORE-museum in Gorssel.  Zijn eerste landelijke bekendheid leverde hem veel publiciteit op. En zo verscheen er in menig huiskamer een kunstwerk, portret of abstracte kunst  van zijn hand aan de muur. Via via werd hij gevraagd om een abstract schilderij te maken voor mensen uit Leipzig; zijn eerste stap in het buitenland werd zo gezet. Dat werd weer opgemerkt door iemand woonachtig te Lissabon, waarmee inmiddels ook in een hotel in Lissabon zijn kunst hangt. 

Lokaal was in juni vorig jaar zijn kunst ook te bewonderen, tijdens de Enterse Haringparty  en vervolgens ook tijdens de expositie 'Enter uit de Kunst' van Anneke Koers. Daar werd Niels overladen met positieve reacties van de bezoekers. Om zijn kunst te presenteren sponsorde hij bovendien enkele schilderijen tijdens de ludieke actie EDLive-kerstactie in de Kröl.

Inmiddels is het werk uit de hobbymatige sfeer getrokken en is NielsVerbruggenArt een feit. Niels: “Ik ben overladen met complimenten met de start van zijn zaak. Een mooie uitdaging ligt er al direct in het verschiet: een expositie. Verschillende opdrachtgevers hebben zich bij me gemeld om kunst te komen uitzoeken in m'n atelier!”