Algemeen

Tweede Kamerverkiezingen: FvD en BBB stijgen in populariteit, CDA daalt flink

Moment van stemmen blijft bijzonder voor 91-jarige Jo ten Cate uit Wierden

De 91-jarige Jo ten Cate ging net als op haar huwelijksdag weer trouw stemmen.

WIERDEN – Het merendeel van de kiesgerechtigden in de gemeente Wierden heeft vorige week zijn of haar stem laten gelden voor de verkiezingen van de 150 zetels in de Tweede Kamer in Den Haag. De opkomst was iets lager dan in 2017, te weten 86,3 procent tegenover 88,1 procent. In totaal zijn er 16506 geldige stemmen geteld, 23 ongeldige en zestien blanco. Net als in het totaalbeeld, hebben ook in de gemeente Wierden flinke verschuiving plaatsgevonden, echter wel afwijkend van het landelijke plaatje. We werpen een korte blik op de statistieken.

De top tien in onze gemeente wat het aantal stemmen betreft is als volgt: VVD (4058), CDA (4038), PVV (1508), D66 (1298), CU (1289), FvD (733), SGP (641), BBB (556) PvdA (497) en SP (495). Kort samengevat heeft VVD een stuivertje gewisseld met CDA. De liberalen hebben de eerste plek bemachtigd, met 24,5 procent van het aantal stemmen; een stijging van 1,6 procent. CDA kreeg dit jaar met 24,4 procent van de stemmen een daling van 5,2 procent voor de kiezen. Ook PPV kromp met 1,8 procent naar 9,2 procent van het totaal. Deze partij wist echter wel de derde plek in de gemeente Wierden vast te houden.

Marginale stijgingen bij de – voor Wierden – grotere partijen waren D66 (in tegenstelling tot de landelijke cijfers), CU en SGP. Grote winst werd behaald door Forum voor Democratie, met een stijging van 3,1 procent naar 4,4 procent in totaal en ook nieuwkomer BBB wist 3,4 procent van het aantal kiezers naar zich toe te trekken. Stevige dalingen van het aantal stemmen was er bij onder meer SP (minus 2,8 procent, GroenLinks (minus 1,8 procent) en 50Plus (minus 1,3 procent). 

Jo ten Cate
Jonge en oudere kiesgerechtigden brachten woensdag 17 maart een bezoek aan de diverse stembureaus in de gemeente, zo ook Jo ten Cate. De inmiddels 91-jarige kwieke senior volgt de actualiteiten van dag tot dag en laat haar stem nog zeker klinken. Een bijzonder jaar, ook voor Ten Cate. Dit jaar werd ze met mondkap gesignaleerd in het stembureau. Geen feestje, maar stemmen moet en zal gebeuren! Echter, 59 jaar geleden – op 30 mei 1962 – stond ze ook al eens vol in de belangstelling. Toen echter op meer feestelijke wijze, want op haar huwelijksdag ging ze, in trouwjurk en met bruidssluier, samen met wijlen haar echtgenoot eveneens naar de stembus. “Nu mis ik inderdaad mijn man aan mijn zijde, we gingen toch altijd samen stemmen. Hij overleed een paar jaar terug. Dit was sinds ons huwelijk in 1964 elke vier jaar zo'n bijzonder moment”, vertelde Jo ten Cate in het stembureau dat was opgetuigd in het clubgebouwtje van de Duitse herdershondenvereniging aan de Weusteweg.