Algemeen

Minivariant 's lands driekleur siert winkelkern van Wierden

WIERDEN – Het centrum van Wierden is de afgelopen weken opgefleurd met de Nederlandse driekleur, die is bevestigd aan de lantaarnpalen. Een groep vrijwilligers heeft alle lichtmasten in de winkelkern voorzien van een houder, met daarin de Nederlandse vlag.

“We kregen de laatste weken regelmatig de vraag wat we aan het doen waren”, duidt Bert Evers, een van de vrijwilligers. “We gaven dan steevast als antwoord, 'dit doen we voor jullie'. En zo ontstonden er altijd leuke gesprekjes met de mensen, waaruit duidelijk werd dat iedereen het een prachtig idee vond om de winkelkern wat op te fleuren.”

Natuurlijk hebben bezoekers van het winkelhart in Wierden de vrolijke vlaggetjes gezien. Het ziet er immers feestelijk uit, maar waarom deze vlaggetjes? “Het was de bedoeling deze versiering aan te brengen voor het feest 75 jaar vrijheid. Corona strooide echter roet in het eten en alle aankleding die door de wijkbewoners van 'De Kleine Muis' was klaargemaakt werd opgeborgen voor de festiviteiten in 2021. Toch jammer vonden enkele mensen en dus werd er naar een oplossing gezocht en die werd ook gevonden. De pot met de opbrengst van de precariobelasting, die de meeste winkeliers betalen, bood uitkomst. Uit die pot mochten stalen vlaggendragers aangeschaft worden. De wijkbewoners zelf had ze van hout bedacht, het zou immers maar voor korte tijd nodig zijn. De meeste vlaggetjes zijn door de wijkbewoners gekocht en zo is het centrum van Wierden gezamenlijk versierd.”

Het is de bedoeling dat het hele jaar door vlaggetjes de lantaarnpalen sieren, aangepast aan de tijd van het jaar. Voor de lantaarns op het Binnenhof wordt nog gewerkt aan een oplossing (deze palen hebben een andere diameter red.). “Hoewel veel mensen enthousiast zijn en leuk reageren, zijn er toch ook mensen die menen dat ze wel een vlaggetje mee kunnen nemen:  af en toe worden er wat gemist. Dat is jammer. Hopelijk blijft het bij een incident”, aldus Evers.