Algemeen

Mariaschool in Wierden gewaardeerd met Twentse verkeersveiligheidslabel

WIERDEN – De Mariaschool aan de Bongerd in Wierden mag zich een verkeersveilige school noemen. Op donderdag 7 november heeft de basisschool het Twents verkeersveiligheidslabel ontvangen uit handen van Jan Westerik namens de beoordelingscommissie en Johan Coes, wethouder van de gemeente Wierden. Het predicaat 'verkeersveilige school' wordt zichtbaar gemaakt middels een plaquette en er is een certificaat ondertekend door de betrokken partijen. Beide uitingen krijgen een prominente plek buiten en in het gebouw.

Deze donderdag stond voor de gehele school in het teken van verkeersveiligheid in de breedste zin van het woord. Veilig Verkeer Nederland afdeling Wierden-Enter nam de fietsen van de kinderen onder de loep, maar wethouder Coes mocht ook twee fietsen keuren. Eentje rolde soepel door de keuring, bij de tweede ontbrak reflectie in de wielen om zo in het donker beter zichtbaar te zijn voor medeweggebruikers. Dat gebrek werd ter plekke aangepakt, zodat ook hier goedkeuring verleend kon worden.

Eén van de leerlingen van groep acht had bovendien zelf een Kahoot-quiz gemaakt, waaraan Coes en Westerink ook mochten deelnemen. Deze digitale quiz was toegespitst lastige verkeerssituaties. “Best lastig”, liet de wethouder na afloop weten. “Ik had ook niet eerder zo'n soort quiz gedaan, dus was inderdaad niet zo snel met het geven van antwoorden dan die kinderen. Ondanks dat had ik gelukkig ook maar één vraag fout.”

Daarnaast is op het schoolplein op meerdere plekken middels een sjabloon een afbeelding met (tijdelijke) verf gespoten om de leerlingen er op te wijzen dat ze hun licht aan moeten doen als het begint te schemeren. Voor de jongere leerlingen was er op het speelplein een parcours uitgezet om hun fietskunsten te testen en de obstakels zo veilig mogelijk te trotseren. Ter afsluiting werd in het bijzijn van alle leerlingen en leerkrachten in 'het Trefpunt' de handtekening geplaatst op het certificaat, waarmee het verkeersveiligheidslabel officieel werd bekrachtigd.

“Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt ook bij verkeersveiligheid”, meent Westerik. “Verkeerseducatie op de basisschool is enorm belangrijk. Het gaat niet alleen om kennis, maar ook het opdoen van diverse vaardigheden, zodat het een goede gewoonte wordt om je veilig te gedragen in het verkeer. Door dit label willen we extra aandacht op verkeersveiligheid vestigen. In navolging van de rest van het land zijn we het nu in Twente aan het uitrollen, dankzij de steun van de veertien Twentse gemeenten.” Coes vult aan: “De betrokkenheid en bewustwording bij de ouders is erg belangrijk. Zij hebben een belangrijke rol in het stimuleren van fietsen en het goede voorbeeld geven, maar ook bij het ondersteunen van verkeersprojecten op school. Door scholen in onze gemeente te waarderen met dit verkeersveiligheidslabel willen we onderscheid laten zien. Naast de Mariaschool zijn er al enkele andere scholen die ook dit label voeren.”