Algemeen

Vrijwilligers RegioFM zetten na 26 jaar de zender uit

Lokale omroep van Wierden
stopt met radio en televisie

WIERDEN – De lokale omroep RegioFM in Wierden heeft zichzelf het zwijgen opgelegd. Op zondagavond 31 maart maakten (oud-)radiomakers nog eenmaal een radioprogramma om afscheid te nemen van 26 jaar radiogeschiedenis in Wierden en omgeving. Het tekort aan financiële middelen is de reden dat het bestuur de stekker uit de zender heeft getrokken. Iets voor twaalf uur klonk Boudewijn de Groot met Avond als allerlaatste nummer op de zender. Sindsdien is het stil op de 93.9 FM.

RegioFM zag in 1993 het levenslicht en heeft zich sindsdien als lokale radio- en tv-omroep bewezen. Niet alleen vanuit de studio aan de Nijverheidsstraat in Wierden, maar ook menigmaal op locatie tijdens evenementen in Wierden en Enter, zoals de Wiezo, Koninginnedag, de gemeenteraadsverkiezingen en onlangs nog tijdens EDlive in Enter. Daarnaast heeft de lokale radio zich bewezen als een springplank voor talent, waaronder Michiel Veenstra, Sander Guis, Marc Adriani en Gijs Hakkert. Het zijn slechts enkele namen uit de rijke radiohistorie van RegioFM.

Dat nu noodgedwongen de stekker uit omroep wordt getrokken doet voorzitter Fred Reinders pijn. Samen met onder meer Egbert Schumer begon hij vanuit Radio Almelo de Wierdense zender. “Hiervoor heb ik de lokale omroep voor Wierden in 1993 niet opgericht, maar we kunnen op dit moment echt niet anders. De geldkraan – die al niet royaal was – wordt door de gemeente nagenoeg dichtgedraaid en dat maakt het voor ons als vrijwilligers onmogelijk om nog door te gaan met datgene waar we ons altijd met veel plezier voor in hebben gezet. Naast radio natuurlijk de laatste jaren ook op televisie met de kabelkrant en diverse (live) registraties van evenementen op beeld.”

Doordat een streekomroep, samen met stations uit Rijssen-Holten, Hellendoorn en Hof van Twente, niet van de grond is gekomen, ontstonden de problemen bij RegioFM. Daarnaast zijn de kosten voor doorgifte op tv via kabel en glasvezel de laatste jaren enorm toegenomen. “Misschien dat er nog een wonder gebeurt, maar wij als huidig bestuur hebben de handdoek in de ring gegooid.” Het gemeentebestuur van Wierden laat desgewenst weten dat er zeker wel geld voor RegioFM beschikbaar is. Er wordt echter wel als voorwaarde gesteld dat er bestaansrecht moet zijn, in de vorm van continuïteit en kwalitatief goede programma's met lokale inslag.