Algemeen

Keniaan Geoffrey Koech toont wereldklasse

Lokale en internationale lopers omarmen Wiezoloop Wierden

WIERDEN – De Keniaan Geoffrey Koech is zaterdag 22 juni als eerste over de finish gekomen op de tien kilometer van de Wiezoloop in Wierden. Hij vestigde daarmee ook een nieuw parcoursrecord, want met 28.03 verbeterde hij het oude parcoursrecord met een tel. Bij de dames zegevierde de Ethiopische debutante Bone Cheluke met een tijd van 33.23. De Marquette tien kilometer werd voor het eerst gelopen met de inzet van een snelle pacemaker. In een bomvol Wierden met een recordaantal toeschouwers werden de wedstrijden gelopen onder zomerse omstandigheden bij een temperatuur van circa 24 graden.
De wedstrijden werden voorafgegaan door de succesvolle Rabobank jeugdwedstrijden. Het jonge talent uit Wierden en omgeving liepen een achthonderd meter en de junioren namen deel aan de 2,5 kilometer loop. Voor velen van hen is dit een opstap naar mooie successen in de wegatletiek.
 
Wereldtopper
De organisatie van de 21e Wiezoloop werd op zaterdagmorgen nog verrast met de aankondiging dat ook Geoffrey Koech graag van start wilde gaan in Wierden. De Keniaan – vorig jaar winnaar van de jubileumeditie – zocht nog een mogelijkheid voor een snelle tien kilometer. Het zegt veel over de reputatie van de Wiezoloop. Koech is in een jaar tijd met een persoonlijk record van 27.18 uitgegroeid tot een wereldtopper in de wegatletiek.

Snelle start
De organisatie had gezorgd voor een snelle haas om een aanval op het bestaande parcoursrecord van de Eritrese atleet Samuel Tsegay 28.04 mogelijk te maken. Abel Sikowo uit Oeganda was de haas van dienst in de Marquette tien kilometer. Gewend aan een moordend tempo op de baan bleef de steepleatleet meer dan vijf kilometer voor de groep uitlopen. Met een doorkomst van 13.45 keken de atletiekvolgers langs de kant met verbazing naar de klok. Alleen Geoffrey Koech kon de haas volgen, de twee vroege andere Oegandese medevluchters Joeri Ayeko en Kevin Kibet volgden op korte achterstand. Roy Hoornweg, tweevoudig winnaar van de Wiezoloop probeerde manmoedig het razendsnelle aanvangstempo te volgen.

De revelatie van de Overijsselse atletiek, Danny Koppelman probeerde samen met Tom Hendrikse, in de buurt te blijven van de beste Nederlander. De drie Nederlanders liepen na een ronde hun eigen wedstrijd. Toen vooraan Sikowo uit de wedstrijd stapte moest Koech alleen verder. Met nog een ronde te gaan kwam de lange Keniaan door met een voorsprong van tien tellen op het parcoursrecord.

Ayeko en Kibet werkten eendrachtig samen in een laatste poging het gat met Koech te dichten. De snelheid van de koploper nam af en toen Koech als eerste de finishstraat inliep moest hij driehonderd meter sprinten om het parcoursrecord te breken. De minzame Keniaan hield nog een seconde over en finishte in 28.03. Joel Ayeko volgde met 28.33 als tweede. Kevin Kibet finishte met 28.38 als derde. Roy Hoornweg finishte met 29.53 als beste Nederlander. “Man, wat ging het hard vanavond”, was het commentaar van de immer positieve Hoornweg.

Koppelman beste Wierdense atleet

De sprint van de talenten werd gewonnen door Tom Hendrikse in 30.52 met Danny Koppelman in dezelfde tijd. Koppelman werd daarmee de beste Wierdense atleet en bij dames viel die eer te beurt aan Annemiek Breshamer in 46.26

Debuut Ethiopische Bone Cheluke
Bone Cheluke liep haar eerste wegwedstrijd en bekroonde dat gelijk met een aansprekende zege. De talentvolle 21-jarige was na circa zeven kilometer los van haar concurrente Nancy Cheptegei uit Oeganda en liep solo naar de eindstreep. Haar winnende tijd was 33.23. Cheluke is lid van het Ethiopische nationale team. Nancy Cheptegei maakte na haar bevalling een indrukwekkende comeback door met 34.12 als tweede te finishen. Lesley Smit liep met 35.14 naar een sterke derde plaats. Smit kende veel blessureleed en toont met een podiumplaats in Wierden aan dat ze weer helemaal terug is.

Prachtige afsluiting
De Wiezoloop werd afgesloten met een uitverkochte Waypoint vijf kilometer. Meer dan 750 deelnemers liepen de twee ronden door een sfeervol Wierden. Heerlijk hardlopen met zoveel vertier onderweg en talloze toeschouwers was het enthousiaste commentaar van een van de deelnemers. Het is voor velen het debuut in de hardloopsport en dat smaakt naar meer. Bij de mannen won Boy Foks met een tijd van 16.35. Hij werd op het podium geflankeerd door Gert Tijhuis (17.14) en Niek Nijman (17.21). Bij dames won de talentvolle master Yvonne Meijer in 18.22 gevolgd door Jorina Janssen Braamhaar in 19.16 en Ellis Bebseler in 19.24. Erjan Tempert (18.10) en Marie Louise ter Horst (22.34) werden de beste Wierdense atleten.

Meer info en uitslagen www.wiezoloop.nl