Algemeen

Lintjes voor zes Wierdenaren als waardering voor vrijwillige inzet

WIERDEN – In een goed gevulde raads- en burgerzaal in het gemeentehuis van Wierden zijn vrijdag 26 april zes inwoners van de gemeente Wierden gelauwerd met een koninklijke onderscheiding. Hans Heerdink, Ina op den Dries, Jur en Femmie Veeneman, Jenny Brunsman en Hans van der Worp zijn door burgemeester Henk Robben voorzien van de versierselen die horen bij het Lid zijn in de Orde van Oranje-Nassau. Waardering was er alom voor hun tomeloze vrijwillige inzet voor de Wierdense samenleving.

Door middel van allerlei smoesjes waren de zes naar het gemeentehuis gelokt, om zo de verrassing te bewaren tot het laatste moment. “Ik had hier echt geen benul van, had gewoon een afspraak met de burgemeester”, laat Jenny Brunsman, één van de gelukkigen, ontglippen. Ook de anderen lieten alles maar gewoon gebeuren. Ook al zijn ze liever op de achtergrond actief, dan op de voorgrond te moeten treden voor waardering voor hun inzet.

Robben sprak voorafgaand aan het officiële moment de aanwezigen kort toe: “We hebben vandaag drie heren en drie dames van stand, die alle zes met hun eigen aardigheden op verschillende wijze hun activiteiten als vrijwilliger voor de samenleving hebben uitgevoerd. Mensen, die zoals dat officieel heet, zich geruime tijd op bijzondere wijze hebben ingezet voor de samenleving en daarmee een voorbeeld zijn voor de samenleving. Met deze zes personen is goed te zien hoe veelzijdig het vrijwilligerswerk binnen de gemeente Wierden vorm krijgt. Het is wel opvallend dat dit jaar alle gedecoreerden uit de kern Wierden komen, dus daarom een oproep aan iedereen die deze blijk van waardering verdiend: vieren, familie of bestuursleden, meldt deze persoon aan!”

 

Hans Heerdink

Als eerste kreeg de 75-jarige Hans Heerdink het lintje op het revers gespeld, mede vanwege zijn inzet voor Harmonie Sint-Jan. “Hans, je bent een muzikale organisator met een gouden hart voor Sint-Jan”, aldus de burgervader. Al sinds 1971 staat Hans op de ledenlijst en heeft sindsdien meerdere bestuurstaken op zich genomen. Daarnaast zet hij zich ook in voor welzijnsorganisatie De Welle en voor de Belastingservice van het FNV om te helpen bij het invullen van belastingaangiften.

 

Ina op den Dries

De 66-jarige Ina op den Dries is volgens de indieners een meelevende, gedreven, zorgzame en actieve alleskunner. “Je hele leven staat eigenlijk in het teken van helpen en verzorgen van mensen. Je bent al vele jaren actief in het kerkelijk leven en de zorg”, vertelde Robben. De lijst van activiteiten is lang. Zo is Ina onder meer actief (geweest) bij het Epilepsiefonds, de Zonnebloem, verzorgingshuis De Botterhof, zangvereniging Hoop op Zegen en op meerdere fronten binnen de Hervormde Gemeente Wierden. Volgens de burgemeester is de waardering, middels een koninklijke onderscheiding, voor iemand die met zoveel opoffering en passie klaar staat voor de medemens, zeker op zijn plaats.

 

Femmie en Jur Veenema

Het echtpaar Femmie en Jur Veenema werden beiden gelijktijdig voorzien van een oranje lintje. “Jullie hebben eerder dit jaar ook al een waarderingsspeld gekregen vanuit de Gereformeerde Kerk, mooi!”, aldus Robben. En daar komt nu deze waardering bij. “Jur is enthousiast, nauwkeurig en vasthoudend en heeft zich lange tijd actief ingezet als financieel brein binnen de Gereformeerde Kerk. Naast vele andere taken binnen deze kerk was hij – samen met zijn vrouw – ook mede-oprichter van het interkerkelijk gospelkoor Midlife Singers (thans Reach Out) en actief als vrijwilliger bij De Welle, om deelnemers van het internetcafé te leren omgaan met computer en tablet.” De lijst van activiteiten die Femmie sinds midden jaren tachtig binnen de kerk heeft ondernomen is lang. Maar ook daarbuiten zet ze zich tot op heden nog steeds op allerlei fronten in, onder meer bij regiokoor Lechajim, als vrijwilliger bij verzorgingshuis De Botterhof. Daarnaast benoemde de burgemeester nog de intensieve, speciale zorg voor Rie van Loevezijn die enkele weken terug is overleden.

 

Jenny Brunsman

Net als de andere gedecoreerden was ook Jenny Brunsman totaal overrompel toen zij de volle raadszaal mocht betreden. : Je bent veelzijdig, actief, aardig, vriendelijk en een feest om mee samen te werken, zo is te lezen in de aanvraag”, duidde Robben. “Je bent ook niet alleen de vrouw met de verschillende petten, maar vooral de vrouw van de vele verschillende hesjes. Zo ben je actief voor de EHBO en een uur later heb je weer een hesje aan als verkeersregelaar of beveiliger.” Reden voor de burgervader om het aantal hesjes in de kast van Jenny nog wat verder uit te breiden. “Ik mag je bij deze ook nog blauw hesje geven, van Welkom Wierden.” Aansluitend kreeg Jenny de waarderingsspeld opgeprikt, mede vanwege haar inzet voor de Reddingsbrigade Wierden, de jarenlange bestuurlijke taken binnen de Wiezo-organisatie, organisatie van de Palmpasenoptocht, Sunte Mart'n en de AgriFair. “Niets is jouw te gek, je wilt altijd alles regelen en bent positief. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op je gedaan. En... Door jouw toedoen, hartelijkheid maar vooral door te zijn wie je bent, heb je veel geld uit de zakken van ondernemers geklopt”, grapte Robben. “Je bent een superwoman met een gouden cape!”

 

Hans van der Worp

Als laatste mocht Hans van der Worp naar voren komen, alwaar de 81-jarige werd geroemd om zijn inzet voor onder meer de Gereformeerde Kerk, maar ook tweede secretaris van het Algemeen Wierdens Mannenkoor, vrijwilliger bij Amnesty International – onder meer het coördineren van het schrijven van de brieven voor deze organisatie – en het bezorgen van maaltijden voor Tafeltje-Dek-Je in Wierden. “Het mooie is dat je een groot deel van het vrijwilligerswerk samen met je vrouw deed, zo is ook te lezen in de aanvraag. Maar helaas is zijn zes jaar geleden onverwacht overleden. Deze waardering vandaag is daarmee ook een eerbetoon aan haar inzet”, benadrukte Robben.

Ter afsluiting van deze feestelijke bijeenkomst werd het Wilhelmus uit volle borst meegezongen en werd een lange rij gevormd door de bezoekers om de gedecoreerden te feliciteren.