Algemeen

Stoepkrijten voor 75 jaar Verenigde Naties

Leerlingen van Kluinveenschool tekenen bordspel op schoolplein

WIERDEN –  Leerlingen van de Kluinveenschool in Wierden hebben woensdag 7 oktober het hele schoolplein kleurig volgekrijt met tekeningen en een groot, gezamenlijk bordspel. Dit in het kader van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties en het vieren van vrijheid.

Fotograaf: Annelies Mol.

Het project staat toch enigszins in schril contrast met de werkelijkheid, nu alle corona-maatregelen en bijbehorende beperkingen de vrijheid van kinderen en volwassenen juist ontnemen. Daardoor konden veel activiteiten in het kader van het jubileum ook geen doorgang vinden. Desondanks konden de kinderen wel naar buiten om op het schoolplein te spelen en hun creativiteit te uiten. 

In heel Overijssel gingen ruim vijftienhonderd leerlingen op tien verschillende scholen een door hen zelf ontworpen schoolpleinvullend bordspel tekenen voor het IJsselacademie-project ‘Stoepkrijt voor vrijheid’. Dit is een doorlopende leerlijn van groep één tot groep acht over internationale samenwerking, vrede en solidariteit. De eindopdracht was  een gezamenlijk, klasoverstijgend bordspel op het schoolplein.

De deelnemende scholen hebben niet alleen het lesmateriaal maar ook gratis stoepkrijt ontvangen, dankzij een bijdrage van het vfonds en het Platform WO2 in Overijssel. Afgelopen week zijn de kinderen op de scholen druk aan het stoepkrijten geslagen: tussen de plensbuien door en met een regenboog boven de school maken leerlingen prachtige tekeningen, over vrede, gelijkheid en liefde. Het meest populaire beeld was een wereldbol met zijn blauwe oceanen, waardoor de blauwe krijtjes niet om aan te slepen waren.

De tekeningen van de kinderen vormen de basis voor een grote jubileumposter over 75 jaar VN, die alle deelnemende scholen kort na de herfstvakantie ontvangen. Daarop wordt het beste en mooiste spel ook meegenomen.

Uw reactie