Algemeen

Landschap Overijssel zoekt
herder voor schaapskudde

Fotobijschrift: De schaapskudde die zowel de Lemelerberg. Fotograaf: Willem Heijdeman.
Fotobijschrift: De schaapskudde die zowel de Lemelerberg. Fotograaf: Willem Heijdeman.

WIERDEN/HELLENDOORN – Voor de schaapskudde van Landschap Overijssel die de Lemelerberg begraast is de organisatie op zoek naar een herder die ingehuurd kan worden voor het beheer van de kudde. Deze constructie wordt reeds toegepast voor de kudde op het Wierdense Veld, maar Landschap Overijssel wil in verband met uitbreiding van de kudde nu ook dit beheer uitbesteden.

De schaapskudde op de Lemelerberg moet groeien naar ruim 750 schapen. Daarom zoekt Landschap Overijssel een herder die de huidige kudde kan overnemen en gaat uitbreiden tot de benodigde 750 schapen. Hiermee kan dan de gehele heide worden begrazen. Vanaf 2020 wil de organisatie met deze inhuur-herder aan de slag. 

De huidige schaapskudde bestaat uit ruim 250 Veluwse heideschapen, een zeldzaam huisdierras in Nederland. Landschap Overijssel vindt het vanuit cultuurhistorisch oogpunt van belang om dit oorspronkelijke ras, dat al eeuwen als landschapsbeheerder fungeert, te beschermen. De huidige kudde zal dan ook door de nieuwe herder overgenomen worden. Daarnaast streeft de organisatie ernaar dat de vijfhonderd nieuwe schapen ook Veluwse heideschapen zijn. De huidige kudde blijft dus de Lemelerberg begrazen, alleen groter én onder toezicht van een andere herder.

Het areaal heide op de Lemelerberg neemt toe. Dat is zeer positief en iets waar Landschap Overijssel samen met vele partners al jaren aan werkt. Deze uitbreiding betekent dat de huidige kudde van ruim 250 schapen niet meer groot genoeg is om de heide voldoende te begrazen. Landschap Overijssel beheert haar heideterreinen al tientallen jaren met schaapskuddes. De schapen voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras. Daarnaast zijn schapen goed voor de biodiversiteit; ze verspreiden zaden in hun vacht en ze zorgen met poepplekken en looppaden voor variatie in de heide. Hier vaart de natuur wel bij. Voor de heideterreinen in Noordoost Twente en het Wierdense Veld besteedt Landschap Overijssel de begrazing al een paar jaar uit.