Algemeen

Bianca en Jeroen Sanderman beklimmen Mont Ventoux voor dochter Lana

Klas 2a van De Passie in actie tegen kanker

Fotobijschrift: Jeroen, zoon Jelte, Susan en Lana, Carlijn en Bianca.
Fotobijschrift: Jeroen, zoon Jelte, Susan en Lana, Carlijn en Bianca.

WIERDEN – Bianca en Jeroen Sanderman uit Wierden gaan de Mont Ventoux in Frankrijk beklimmen; een pittige opgave, want de 26 kilometer die te voet wordt afgelegd heeft een gemiddelde stijging van vijf procent. Op sommige delen van de route staat zelfs een hellingspercentage van dertien te wachten. De reden dat de ze de kale berg in Frankrijk gaan beklimmen is hun eenjarige dochtertje Lana; zij heeft namelijk kanker. Op dit moment kan er nog niks aan gedaan worden. Als alles meezit – en zo ziet het er gelukkig naar uit – kan Lana over een jaar geopereerd worden, zodat de tumor uit haar lichaam wordt gehaald. Om wat extra steun te hebben tijdens deze krachttoer, hebben Wiljan Kreijkes en Cindy Hofhuis – goede vrienden van Bianca en Jeroen – aangegeven ook deel te nemen aan deze opgave in september.

 

“Onze wereld stortte in toen we het hoorde, maar we hebben 'geluk' dat het een neuroblastoom is, ”, vertelt Bianca. “Deze kwaadaardige tumor in een bijnieren en kan krimpen, vertelden de artsen. En dat is gelukkig bij Lana gebeurd. Momenteel heeft de tumor een diameter van ongeveer twee centimeter, de laatste maanden is deze bovendien stabiel gebleven. We will wait and see. We weten het nu een jaar en je doet er tegen wat het beste is: gezonde voeding. Meer kun je niet in dit geval. We weten niet of ze pijn heeft, maar Lana gedraagt zich gelukkig net als alle andere kinderen van die leeftijd.”

 

Opereren is op dit moment geen optie. Dat kan pas vanaf een jaar of twee en daarom moeten Jeroen en Bianca wachten, ook al is de tumor vorig jaar al ontdekt. Jeroen: “Na acht weken werd ze ziek en had ze nierbekkenontsteking. Drie weken later kregen van de artsen in het ziekenhuis te horen dat er een tumor in de bijnieren zat. Sinds die tijd is het afwachten en staat Lana onder controle. Om de twaalf weken wordt gekeken hoe de tumor zich gedraagt. De nierbekkenontsteking wordt onderdrukt met een kleine dosis antibiotica. Zoals het er nu naar uitziet mag ze dus komend voorjaar geopereerd worden in het Prinses Maxima Centrum. We zijn blij dat ze dus in Utrecht terecht kan en dat we daarvoor niet meer naar Amerika moeten.”

 

De twee hebben veel steun aan de organisaties die zich inzetten voor onderzoeken naar kanker, de bestrijding er van en de support voor degenen die er door getroffen worden. Bianca: “We hebben een KanjerKetting bijvoorbeeld, die geeft steun aan Lana en aan ons. Deze ketting bestaat uit kralen en elke kraal staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis.”

 

Om zelf ook waardering te uiten voor alle initiatieven die er zijn op gebied van kankerbestrijding en verzachting van het leed, gaan ze gesponsord de Mont Ventoux beklimmen. “Je moet minimaal vierhonderd euro per persoon ophalen, maar ik kan gelukkig al zeggen dat we daar al boven zitten”, aldus een enthousiaste Jeroen. De twee hebben samen met Wiljan en Cindy via emballagebonnen, verkoop van arretjescake en veilingen op Facebook al een aardige duit binnengehaald. Het geld komt ten goede aan KWF Kankerbestrijding en Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). “Zestig procent van het geld gaat naar KWF Kankerbestrijding en veertig procent gaat naar een doel dat je zelf mag kiezen, in dit geval dus VOKK, de organisatie die onder meer de KanjerKetting heeft bedacht.”

 

Daar komt bij dat Susan Schutten, het zusjes van Bianca, samen met vriendin Carlijn Nijkamp zich vol overgave op een eigen actie heeft gestort. “Ja, dat idee is spontaan ontstaan, toen ik een keer bij m'n zus was”, vertelt Susan. Als afsluiting van de acties die zij op poten heeft gezet, verbleef ze afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht samen met haar 22 klasgenoten van 2a van de Passie in Wierden een nachtje op school. “We zijn om zeven uur opgestaan en blijven 24 uur wakker, zaterdagochtend om half negen gaan we met z'n allen ontbijten en dan weer naar huis.” Om de tijd door te komen waren er verschillende activiteiten in en rondom school, zoals een spooktocht, levend stratego en een escaperoom. “We hebben met de hele klas van alles gedaan om geld in te zamelen: sleutelhanger poppetjes verkocht, klusjes gedaan en statiegeldflessen opgehaald.”

 

Vrijdagavond werd op school het bedrag bekend gemaakt dat de leerlingen bijeengesprokkeld hadden: 1161,57 euro. “We konden het zelf ook niet geloven, we hebben het nog een keer nageteld, maar het klopt echt”, zegt Carlijn als de cheque wordt onthuld en er spontaan tranen in de ogen Bianca en Carlijn schieten. De teller staat nu in totaal al op zo'n drieduizend euro, maar doneren is nog steeds mogelijk. Het gehele bedrag komt ten goede aan KWF en VOKK. Kijk op www.grootverzettegenkanker.nl/beaulana of kijk op www.facebook.com/beaulanamontventoux.