Algemeen

Jongerenwerk geeft voorlichting over sociale media en groepsdruk

WIERDEN – De jongerenwerkers van Stichting De Welle vinden het belangrijk om vroegtijdig aandacht te besteden aan de gevaren en gevolgen van sociale media. Daarom geven zij komende weken een voorlichting aan de leerlingen van groep acht van het basisonderwijs in de gemeente Wierden.

Kinderen van tegenwoordig groeien op met sociale media. Al op jonge leeftijd maken zij gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken of spelletjes te spelen. Verschillende apps maken het mogelijk om met vrienden in contact te komen en informatie uit te wisselen en dat maakt sociale media interessant en ontzettend leuk.

Tijdens de voorlichting wordt aandacht besteed aan het gebruik van sociale media en de positieve effecten die het kan hebben.  Daarnaast wordt er ingegaan op de gevolgen en gevaren van sociale media. Ook nepnieuws, de betekenis van emoticons en influencers komen aan bod. Aan het einde van de voorlichting gaan de leerlingen actief aan de slag. Er worden gezamenlijk regels en afspraken gemaakt over het gebruik van WhatsApp in de klas. Wat wil de klas wel dat er wordt gedeeld in de groepsapp en wat liever niet. De afspraken worden geschreven op een poster waar alle leerlingen hun handtekening onderzetten als bevestiging van de afspraken.

Met de voorlichting hoopt het jongerenwerk en de scholen jongeren bewust te maken van hun sociale media gebruik. Toch houdt het onderwerp niet op wanneer de jongerenwerkers de klas verlaten, want we zijn tegenwoordig 24 uur per dag online. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook thuis verder praten over het onderwerp sociale media. Want waar de vraag ‘hoe was het op school vandaag?’ heel gewoon is, zou volgens het jongerenwerk de vraag ’hoe was het vandaag online?’ vaker gesteld moeten worden aan de keukentafel. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de dertien en achttien jaar maar liefst zeven uur en 42 minuten per dag besteden aan sociale media. Dus welke vraagt stel jij vanavond aan je(klein)zoon/dochter?

Meer informatie of heb je naar aanleiding van dit bericht vragen? Neem gerust contact op het met de jongerenwerkers van stichting De Welle. Dan kan via Ivette Spoolder i.spoolder@stichtingdewelle.nl of telefoon 06 – 15 26 52 10.