Algemeen

Henk Robben met pensioen en draagt ambtsketen over

Je wordt pas burgemeester door het te zijn. Ik was het.”

WIERDEN – Burgemeester Henk Robben heeft de ambtsketen vrijdagmiddag 24 mei overgedragen aan loco-burgemeester Johan Coes. Daarmee is aan het tijdperk Robben in Wierden na negen jaar officieel een eind gekomen, nu hij met pensioen gaat. Doret Tigchelaar wordt zijn opvolger. Tijdens een bijzondere raadsvergadering in een bomvolle raads- en burgerzaal kreeg de 66-jarige burgervader van alle kanten veel lof en waardering voor zijn werkwijze: een burgemeester die geliefd was bij politici, ambtenaren en misschien nog wel belangrijker, bij de inwoners van de gemeente Wierden. Als kroon op zijn werk werd hij door Andries Heidema, commissaris van de Koning, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het afscheidsfeest begon vrijdag rond lunchtijd. De burgervader werd samen met zijn vrouw Annemiek per koets naar het gemeentehuis gebracht om daar voor de laatste keer een lunch te nuttigen, samen met ruim honderd medewerkers van de gemeente Wierden. Later die middag mochten de gemeenteraadsleden getuige zijn van een bijzondere raadsvergadering. Robben ontving, zoals hij dat negen jaar lang heeft gedaan, alle gasten persoonlijk bij de ingang van de raadzaal. Het schetst zijn persoonlijke interesse en warme persoonlijkheid; kenmerken die iedereen ook zo wist te waarderen van hem.

 

En die waardering werd tijdens de bijeenkomst in de raadszaal benadrukt in de speeches van onder andere commissaris van de Koning, Andries Heidema, raadslid Cindy te Riet, oud-wethouder Ria Broeze, loco-burgemeester Johan Coes en de Amerikaans ambassadeur Pete Hoekstra. Laatstgenoemde heeft een bijzondere band met Wierden opgebouwd, nadat hij vorig afgelopen najaar bij Kulturhus Irene een plaquette mocht onthullen bij de zogenoemde 'Kollen-tree', als herinnering aan Gerrit Jan Kollen uit Notter die in de negentiende eeuw emigreerde naar Overisel in Michigan.

 

Op de fiets van m'n vader

De gedrevenheid, de juiste manier van aanpakken, maar ook de nuchtere mentaliteit hebben Robben gebracht tot waar hij nu staat. Ruim 42 jaar geleden werd in Kockengen al de basis gelegd voor het besturen van organisaties en het netwerken dat daar ook bij komt kijken. Robben liet in zijn speech dan ook duidelijk blijken dat zijn loopbaan, via onder meer de Overijsselsche Landbouw Maatschappij (OLM), hem heeft gebracht tot het burgemeesterschap in Wierden. “Door de mensen die ik heb leren kennen, de wijze lessen van het leven, heb ik dit kunnen doen. Hoe meer je leert, hoe beter je in balans bent. Hier in Wierden heb ik een mooie, intensieve en zeker ook waardevolle periode beleefd als burgemeester! Ik vond het heerlijk om hier te werken. Vooral ook omdat ik lekker op de fiets naar afspraken kon gaan. Dat deed ik trouwens op deze fiets die hier nu voor me staat. Hij is nog van mijn vader, gekocht in Emmer-Compascuum bij Ruud Wolbers. Hij is oud, maar dankzij goed onderhoud van ambtenaar Jan Strokap in goede staat. En behalve mijn fiets, waren ook de pen en schrijfblokjes mijn dierbare hulpmiddelen. Ik heb dertig van die blokjes volgeschreven; een mooi hulpmiddel om geconsenteerd te blijven! Trouwens, ik was de dertiende burgemeester van Wierden. Ik heb dat nooit als negatief opgemerkt, want ben ook jarig op de dertiende; juist een feest dus.”

 

Trillende lip

Robben werd in 2010 op 56-jarige leeftijd aangewezen als dé meest geschikte kandidaat om de ambtsketen van de gemeente Wierden te gaan dragen. Hij was op dat moment politiek actief als raadslid in Raalte en volgde in Wierden Bernard Kobes en waarnemend burgervader Jan Kristen op. Oud-wethouder Ria Broeze herinnert het nog als de dag van gister. “Je kwam voorzichtig naar het gemeentehuis, had paracetamol geslikt. Je lip trilde iets, maar niet van de spanning. De medicijnen deden hun werk, om de pijn te onderdrukken van een val op het ijs tijdens het schaatsen kort daarvoor.”

 

Die trillende lip kwam gedurende zijn ambtsperiode een paar keer vaker voor, zeker in de beginjaren van Robben toen er vurig werd gedebatteerd door de lokale politici. “Soms verschoot je dan tijdens raadsvergaderingen van kleur. Dan kreeg je wat vlekjes in je nek en af en toe trilde je lip een beetje. Dan was het duidelijk dat je boos was”, duidde raadslid Cindy ter Riet van NEW. “Maar je was vooral een verbinder: warm, toegankelijk en hield van een grapje, zoals in carnavalstijd als de broer van Henk: Willem Theodoor. Je fietste het hele dorp door en sprak inwoners en in goede, maar ook lastige tijden. Je schenkt een mooi nalatenschap aan de gemeente: 'Wierden ik praat mee' en 'Welkom Wierden'. Projecten die de inwoners dichter bij de politiek moeten brengen.”

 

Wetsuit tijdens Nieuwjaarsduik

Commissaris van de Koning, Andries Heidema liet duidelijk merken dat Robben niet alleen in zijn eigen gemeente succes wist te boeken, maar in heel Twente. “Je hebt een imposante carrière achter de rug, dankzij je nuchtere topsportmentaliteit. Hier in Wierden ben je er met verve in geslaagd om in geheel eigen stijl een échte burgemeester te zijn. Maar ook in Twente heb je de samenwerking tussen de gemeenten onderling weten te versterken. Niet voor niets is de stuurgroep voor regionale samenwerking in Twente vernoemd naar jou, de commissie Robben. Je weet open en transparant te besturen, als harde werker.”

Wethouder Johan Coes haalde de herinnering nog even op dat Robben zijn afspraken áltijd na komt: “Zo stond je in je wetsuit op het Lageveld, voor de nieuwjaarsduik. Je had het jaar er voor met RTV Oost verslaggeefster Esther Rikken afgesproken om het water in te duiken. Jij stond een jaar later klaar, zij niet. Die no-nonsense aanpak, het empathische vermogen en je bescheidenheid sieren je. Het is duidelijk dat Wierden graag weer zo'n burgemeester wil. Er werd al gevraagd of je geen broer of zus had. Afgezien van het werk had je de intentie om van elke dag een feestje te maken en dat werd dan vaak afgesloten met een bokbiertje.”

 

Alle toespraken werden in stijl afgesloten, met waardering en cadeaus. Zo schonk de burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen, namens alle Twentse burgemeesters een stijlvolle vaas in de contouren van Twente, waardeerde de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra hem met een mok en een 'challenge coin' en het gemeentebestuur leverde een bijdrage voor een nieuwe laptop. Daarnaast is in de wijk het Zuidbroek een bank geplaatst met inscriptie en heeft Robben zelf een Olm er naast laten planten (met een knipoog naar zijn bestuurlijke tijd bij de OLM -red.). Als kers op de taart kreeg de scheidend burgemeester uit handen van Heidema het lintje opgespeld en mag hij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Robben sloot de raadsvergadering af met de woorden: “Je wordt pas burgemeester door het te zijn. Ik was het. Dank je wel.”

 

Na afloop van deze bijzondere bijeenkomst in het gemeentehuis, werd het afscheidsfeestje nog even voortgezet in een tent, die voor deze gelegenheid was opgesteld tussen de vijver en het gemeentehuis. Er vormde zich al vlot een lange rij van vrienden, kennissen en inwoners om de burgervader en zijn echtgenote even de hand te schudden en het allerbeste te wensen. Bovendien namen de leden van de revue Wierden Geet Vedan even de microfoon ter hand om op de melodie van Avond van Boudewijn de Groot een eigentijdse versie ten gehore te brengen, waarin ook duidelijk de waardering naar voren kwam: 't was good, 't was good.

 

 

 

<KADER>

Namens alle raadsleden droeg Roselien Slagers in onvervalst Eanters dialect een gedicht voor, geschreven door huidig raadslid Roselien en oud raadslid Benny slagers, van de Brandputte. Het is een knipoog naar het dialect van Henk Robben, dat in hoofdzaak toch Drenths dialect is gebleven, ondanks pogingen van de burgervader zelf om het te ver-Twentsen.

 

 

Alle goeie dinge komp’n eand!

 

Ok vuur de burgemeaster komp an alle dinge ’n eand.

En dat is now oaweral , wied en zied bekeant!

Bie zon ofscheid möj iets zeg’n en... hej ok wat oet te leng’n

Nor Raalte Wier’n en Eanter as échen Drent, woer aj der gen eene kent?

meer dat is volgens mie toch wa aardig vuurmekaa köm’n

Al wön ie der in begin ok nog wal us bie’n neuze e nöm’n

 

Burgervader waj tot in de teene,

En zonder oetzundering, éch vuur iedereene!

In gemeenteroad kuiern ie soms wat krom was, wier rech

Doar zi’j dan ok ech vuur in de weege e leg

In Haag waj neet zo veul te vind’n

Leaver probeer’n ie Twente en Wierden te verbind’n

Commissie Robben het rapport kwam vuur’n droad

Met veul bevoegdheden vuur elke Twentse gemeenteroad

Ook de politie en de brandweer kon op oe bouw’n

Ze kreeg’n van oe’n nej pak en vooral oe vertrouw’n

 

'Welkom Wierden' en 'Ik praat mee', was iets wat ie had bedach

En dat was ok wat oe , héél noa an ’t hatte lag

Nun hekel haj an die vrömde moties en trammelant

Dan reup ie “leu gebroekt toch oe verstand!”

En aj ech hellig wön, kreej ne rooie kluur

Meer och... dat har lang iedereen dee noar de televisie keek, neet duur.

 

Meer now komp oen wal verdeende vri’je tied der an

En... möj as 'Henkie Huisman'meer wier verdan

 

Hier in gemeente road hej ‘t nog wal vaake an ‘t woord ehad

Meer voat in in hoes geet dat deenk ik neet meer zo glad

‘t is mischien wa moeilijk vuur te steln,

Daj dan neet alles meer hebt te vertel’n

 

Meer ja tieden veraandert, vie wod oe hier jammer genog wa kwiet

Meer ie kriengnt vuur Annemieke oen familie en kleankinder volop tied

En um roond te fietsen, alene of met de jong’s hej now ok wal héél völle tied

en bie de muziek 'met ’n pilsje' koj oe ei ok wa kwiet

Dus now alle gekheid op ’n stök’n

verknooid oe tied neet aaltied in de kök'n

 

ik zol zegn “nemt oen genot, het leeuwn is kot!”

 

Ik hoole der met op, aans wod verhaal te laank

meer vuur alles waj vuur oons betekend hebt

nog moals héél héél völle daank!