Algemeen

Inwoners staan massaal stil bij herdenking oorlogsslachtoffers

WIERDEN – Honderden inwoners van de gemeente Wierden hebben op vier locaties de jaarlijkse dodenherdenking bijgewoond. Op alle locaties werd de herdenking voorafgegaan met een stille tocht, al dan niet langs woningen waar Stolpersteine liggen en enkele monumenten. Aansluitend werden bij vier monumenten – in Enter op de Brandput, in Hoge Hexel bij het monument van Kapitein Lancker, in Notter bij het oorlogsmonument aan de Rijssense weg en in Wierden bij het monument op het Burgemeester van den Bergplein – op waardige wijze de vele oorlogsslachtoffers herdacht met zang, gedichten, toespraken en kransleggingen.

 

Daar waar wethouder Eric Braamhaar in Enter, wethouder Richard Kortenhoeven in Hoge Hexel en raadslid Cindy ter Riet namens de gemeente de inwoners in de kleinere kernen toespraken, nam Henk Robben voor de laatste keer als zijnde burgemeester het woord tijdens de herdenking in de kern Wierden. “Namens onze gemeenschap sta ik hier vandaag met jullie stil bij de gebeurtenissen die deze plek een plaats in onze geschiedenis geven. We halen de verhalen van toen naar boven, geven deze door en herdenken de slachtoffers. Door het herdenken met zovelen, hier en op ditzelfde moment in Notter, Hoge Hexel en Enter geven wij vanuit de Wierdense samenleving aan dat we de vreselijke gebeurtenissen van de oorlog nooit meer willen meemaken. Het herdenken van de doden is de manier om niet te vergeten wat er is gebeurd. We willen het immers nooit meer.”

 

Vrijheid

Robben refereerde ook aan de vrijheid van leven in een democratische samenleving. “Gedurende de oorlog werd deze waarde en veel andere waarden met voeten getreden. Vanuit de vrijheid van nu kijken we terug op de onvrijheid van toen. Vrijheid die we moeten koesteren en die we moeten doorgeven aan onze kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om de vrijheid om te kiezen, om naar het stembureau te gaan. Het gaat om veel meer. We leven in een vrij land, mogen over van alles en nog wat een opvatting hebben en dit uiten. Maar dit is niet overal zo vanzelfsprekend als bij ons.”

 

Blijven vertellen

“Wij proberen op veel verschillende manieren de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en de verhalen te verankeren in onze gemeenschap. Zoals met onze monumenten, de fluistersteen, de liberationroute en Stolpersteine. We hebben de afgelopen jaren mensen uit verschillende landen hier op bezoek gehad. Kinderen van soldaten die het verhaal van hun ouders opnieuw wilden beleven. Uit respect moeten wij ook de verhalen blijven vertellen, onze helden blijven eren. Zo geven we de vrijheid door en omarmen we de vrijheid. Laten we dat vooral samen blijven doen, iedere keer weer.”

 

--

 

__________________________________________________________________________________

 

Herdenken

 

Erg heftig als je erover nadenkt

Want... Waarom?

Waarom was er oorlog?

Waarom moesten ze vechten?

Waarom wilden mensen dat?

Waarom?

Je kan het je toch niet voorstellen!

En dat deden ze voor ons!

Ze streden voor ons!

Zij bleven sterk en moedig

Het zijn echte helden

Respect!

 

Noa Keurhorst en voorgelezen voor Tim Kepperlink

 

 

___________________________________________________________________________________

Oorlog

 

Er zijn mensen gestorven

Die hebben gevochten

Ze vochten en vochten

Tot het vrede was

 

Er vlogen bommen en kogels door de lucht

Er vlogen huizen in brand

Mensen huilden, vochten, stierven

Tot het vrede was!

 

Wij denken vandaag op 4 mei

Aan alle mensen die hebben gevochten

Daarom leven wij nu in vrede

Deze mensen vochten voor ons

Vergeet dat niet!

 

Esmee Kayalar en voorgelezen door Saffira Schotpoort