Algemeen

Intocht van Sinterklaas in Wierden

WIERDEN – Nog een paar nachtjes slapen en dan breekt het spannende moment aan: Zou Sinterklaas dit jaar zonder problemen weer in Wierden aankomen? Op zaterdag 16 november komt de goedheiligman samen met zijn Zwarte Pieten omstreeks 14.00 uur aan,  ook dit jaar weer per trein op het NS-Station van Wierden. Daar kunnen alle kinderen zich verzamelen voor een vrolijke show met medewerking van leden van Dance Studio Janien en de dj van Sylvester. Het nieuwe Sinterklaaslied dat ook in de Sinterklaasshow – op vrijdag 29 november in Het Anker – wordt opgevoerd, komt zeker voorbij! De Sint zelf wordt warm ontvangen door Juf Mirelle Schuurman en burgemeester Doret Tigchelaar. Als iedereen weer veilig is gearriveerd, wordt al lopend via de Stationsstraat en Nijverdalsestraat koers gezet naar het oude marktplein, waar een gezellig Sinterklaasfeestje wordt gevierd. Tussentijds wordt bij Café Bartje even kort gepauzeerd. Na afloop van het programma is er nog volop gelegenheid om Sinterklaas of één van zijn Pieten te ontmoeten.

 

Pietenhuis in Wierden

En nog voordat Sinterklaas aankomt in Wierden, is het Pietenhuis naast de winkel van Van den Broeke aan de Nijverdalsestraat al weer geopend. Vanaf vrijdag 15 november is het huis, tijdens de winkelopeningstijden van fietsenwinkel, toegankelijk. Sinterklaas neemt aan het einde van de intocht samen met zijn pieten plaats neemt in het Pietenhuis om kinderen even de hand te schudden. Ook op vrijdagavond 22 en 29 november is Sinterklaas in het Pietenhuis aanwezig zijn, zodat iedereen hem kan ontmoeten. Later die avond maakt Sinterklaas samen met de Pieten een rondje door het centrum.

 

Tot aan Sinterklaasavond zijn er tal van activiteiten in de kern, zoals een speurtocht en parcours. Daarover volgende week meer.

 

Intocht van Sinterklaas in Enter

ENTER – En als Sinterklaas zijn voeten al op Wierdense bodem heeft gezet, wordt hij een week later officieel in Enter onthaald. Op zaterdagmiddag 23 november komt hij samen met een paar Pieten omstreeks 14.30 uur aan op het Dorpsplein, waarna hij een korte tour door Enter maakt per koets. Die tocht voert – anders dan andere jaren – via het Dorpsplein naar het Reggedal en via de Rijssenseweg weer naar de Dorpsstraat en Pastoor Heimerikxstraat, om via de Reggestraat bij het Hervormd Dienstgebouw uit te komen.

Bij het Hervormd Dienstgebouw (tegenover de bibliotheek) is een groot feest voor alle kinderen uit Enter (tot en met groep vijf van de basisschool). Zij zijn voor het feest uitgenodigd en kunnen vanaf 15.45 uur in de zaal terecht, waar Sinterklaas tot 16.30 uur aanwezig is.

De kinderen van groep één tot en met groep vijf ontvangen nog een kleurplaat, die ze tijdens de intocht of bij het Hervormd Dienstgebouw aan Sinterklaas kunnen geven. Aan het einde van het feest wordt door Sinterklaas de winnaars van de kleurwedstrijd bekend gemaakt. Kleurplaat kwijt of is het kleuren mislukt, geen probleem. Bij Primera en bij Janneke Mode aan de Dorpsstraat zijn extra kleurplaten te verkrijgen. Het feest is rond 16.30 uur weer afgelopen. De kinderen kunnen dan weer opgehaald worden bij het Hervormd Dienstgebouw.

De organisatie van de intocht en het feest is in handen van de Enterse Ondernemers Vereniging (EOV) en de jeugdvereniging Jong Nederland Enter. Tijdens het feest bij het Hervormd Dienstgebouw worden de kinderen opgevangen en begeleid door de leiding van Jong Nederland Enter. Ouders en andere begeleiders worden niet toegelaten in de zaal.

Intocht van Sinterklaas in Bornerbroek

BORNERBROEK – Een dag na de intocht in Wierden komt Sinterklaas samen met zijn Pieten per boot aan in Bornerbroek. Op zondag 17 november omstreeks14.00 uur kunnen de kinderen de boot zien aanmeren ter hoogte van de Vredesbrug tussen Bornerbroek en Enter. Aldaar begint het spectaculaire feest met muziek en een ladyspeaker, waarna het gezelschap met de koets van Corry van de Postboer over het fietspad naar Bornerbroek trekt.

Bij de bebouwde kom staat de fanfare Sinterklaas al op te wachten om de Sint letterlijk het dorp muzikaal in te blazen. Via de Rammelhuiskamp gaat het dan richting sportzaal De Latei, waar hij omstreeks 14.30 uur aankomt. In de zaal wordt een gezellig feestje gebouwd, met aan het eind cadeautjes voor alle kinderen tot groep vier. Natuurlijk is er gezellige muziek en er worden liedjes gezongen, afgewisseld met optredens en capriolen van de gekke Zwarte Pieten. De verkiezing van drie hulppietjes die vervolgens een mooie cape met muts krijgen met daarop de tekst 'hulppiet' staat ook weer op het programma. Zij mogen dit jaar Sinterklaas gaan helpen.

Voor ouders en andere aanwezigen bestaat de mogelijkheid om koffie of thee of andere drankjes te kopen. Bij de uitgang staan Pieten met een 'vrije gift box' om de onkosten enigszins te drukken. Bij slecht weer gaat de boottocht niet door en komt Sint rechtstreeks naar De Latei. Dit wordt op het laatste moment kenbaar gemaakt via de Facebookpagina van Bornerbroek.