Algemeen

Inbraak zonnepark Groene Weuste; inbreker ontsnapt aan elektrocutie

WIERDEN – Zonnepark De Groene Weuste aan de Weusteweg in Wierden heeft schade opgelopen na een inbraak. In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 mei is ingebroken door het hekwerk te forceren, waarna een bewakingscamera direct onklaar werd gemaakt. De camera heeft daardoor geen bruikbare beelden opgeleverd. De dader heeft vervolgens de elektronica van een aantal zonnepanelen onklaar gemaakt. Een enkele SolarEdge-optimizer werd losgeknipt en is meegenomen. “De inbreker realiseerde zich hierbij waarschijnlijk niet dat op de kabels een spanning van bijna 750 volt staat”, duidt bestuurslid Kees van Dorth van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. “Deze spanning kan dodelijk zijn dus de dader is ontsnapt aan elektrocutie. De schadepost door de vernieling is hoger dan waarde van gestolen elektronica.”

De vernieling werd ontdekt door een attente buurtbewoner. Doordat het park een lokaal initiatief is van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter zijn veel omwonenden betrokken bij het zonnepark. Een deel van de opbrengst komt bij de inwoners van Wierden terecht via participatie en via lokale geld-terugacties. De betrokkenheid van omwonenden is daardoor groot evenals de sociale controle.

Het park levert jaarlijks vier GWh aan het elektriciteitsnet en wordt binnenkort uitgebreid van 13440 panelen naar 17920 stuks. Waar nu zes panelen in de breedte boven elkaar liggen, komen er dan acht boven elkaar. De schaduwverliezen meegerekend en de 'overdimensionering' van de omvormers zal de verwachte opbrengst stijgen naar vijf GWh/jaar. Dat betekent dat zonder extra ruimtegebruik en gebruikmakend van de bestaande infrastructuur 25 procent meer groene energie van dezelfde oppervlakte grond zal komen. De stichting is daarnaast bezig met de voorbereiding van enkele andere parken, zoals vorige week al was te lezen in deze krant.