Algemeen

Idee huisartsen Vloedbeld en Van de Fliert brengt veel disciplines nu onder één dak

WIERDEN – De realisatie van het nieuwe Gezondheidscentrum De Zonnehoed aan de Schoolstraat in Wierden is afgerond. De laatste puntjes worden op de spreekwoordelijke 'i' gezet. Huisartsen Marieke Vloedbeld en Johannes van de Fliert runnen er sinds vier maanden hun praktijken. Ook andere zorggerelateerde aanbieders hebben er inmiddels hun draai gevonden. Wierden is daarmee een compleet gezondheidscentrum rijker op een historisch unieke locatie.

“Je volgt je droom en zoiets komt op je pad. Ik wilde altijd al een eigen praktijk in een groter gezondheidscentrum, dat is nu gelukt”, vertelt Marieke. De twee huisartsen hebben wel flink in de buidel moeten tasten, niet alleen bij aankoop van het pand maar ook om het op te waarderen. Voorwaarde van de gemeente was onder andere om het te verduurzamen richting het A+ label. “Die investeringen zijn enorm hoor. Als je nagaat dat we nu gasloos verwarmen, er overal drielaags isolerende beglazing is geplaatst en er vanwege de gezondheidseisen zeer goede ventilatie noodzakelijk was. Maar je doet dit, omdat je er in gelooft, met behoud van een prachtig pand. Huisarts zijn is een passie, ik zie het als roeping. Mooie dingen doen en daar valt dit ook onder.”

Sfeer van vroeger

Marieke wordt nog enthousiaster als ze tijdens een rondleiding de oude details laat zien. Het gebouw ademt letterlijk nog de oorspronkelijke functie als school, de sfeer is uniek. Als bezoeker ruik je haast de typische geur van plaksel en hoor je de kinderstemmen weer uit de lokalen galmen. “Ik hou er van om dingen uit het verleden terug te laten komen, overal zit wel een verhaal achter. Johannes en ik hebben besloten om zoveel mogelijk intact te laten of zelfs toe te voegen. Zo hebben we grote wanden met de herkenbare platen van Koekkoek. Bij mij in de kamer zie je de grote schoolplaat 'Insecten'.

Op de begane grond is het hoge plafond weer zichtbaar gemaakt: geen systeemplafonds, gewoon kaal beton. Bij binnenkomst valt ook meteen het raamwerk van bewapeningsstaal met bloembakken op, waarmee een soort 'groen' verlaagd plafond wordt gecreëerd. Rechts bij de entree, waar nu de balie is geplaatst, is nog steeds het imposante trappenhuis met glas-in-loodraam een eyecatcher. Op de bovenverdieping zijn de markante raampjes in de hal ook gebleven, maar wel allemaal voorzien van matglas om meer privacy te bieden. “En het schone metselwerk in het trappenhuis is steen voor steen gereinigd. En hier, deze oude houten bank, ooit een plantenbak, hebben we ook opnieuw laten lakken. Zo zijn heel veel details van de school behouden gebleven.”

Noodzakelijke disciplines

Het nieuwe gezondheidscentrum biedt veel ruimte en daar zijn Johannes en Marieke blij mee. “Er worden steeds meer en vooral ook steeds strengere eisen gesteld”, duidt Johannes. “We hebben hier kans om te groeien en vooral ook om alle noodzakelijke disciplines aan te bieden onder één dak. Dat is wel zo prettig, want kunnen nu op elkaars expertise leunen en de lijnen met andere huurders zijn kort en daardoor kunnen we nu zelf veel sneller te werk gaan op gebied van bijvoorbeeld fysiotherapie en podologie. Ook hebben een ruimte waar we kleine chirurgische ingrepen kunnen doen: uniek! We zijn groter geworden, maar hebben nog steeds onze eigen praktijk en onze eigen patiënten. Het kleinschalige, dorpse karakter blijft.”

De twee huisartsen hebben met in totaal zestien personeelsleden de gehele begane grond in gebruik. Op de eerste verdieping, die ook per lift begaanbaar is, zijn Voetencentrum Wender, Diëtistenpraktijk Almelo, Medlon, FyzioTotaal, verloskundigen praktijk Verwacht, psychologe Anke Loman en Friesacher gevestigd. “Daarnaast willen we een plek zijn waar artsen in opleiding welkom zijn. Ook daar hebben we ruimte voor en is zeker positief voor Wierden en de regio. Twente heeft namelijk een groeiend tekort aan huisartsen. Vanuit de opleiding in Groningen bieden we nu de mogelijkheid om hier mee te draaien.”

Inmiddels worden zoals gezegd de laatste verbouwzaken afgerond. Zo zijn bij de entree grote plantenbakken van roestbruin Cortenstaal geplaatst, met daarop ook de naam van het centrum. In de bakken zelf komt, hoe kan het ook anders, de paarse zonnehoed als plant. De naam van het gebouw is een knipoog naar de voormalige en de huidige functie. In 1984 fuseerden de toenmalige kleuterschool ‘De Zonnehoek’ met de lagere school ‘De Hemmelgaard’. De ZonneHoed verwijst, als plant, terug naar deze twee oorspronkelijke namen van het gebouw. De zonnehoed (Echinacea) wordt in de samenleving veel gebruikt als middel om de weerstand te verhogen. Zo hopen de huisartsen dat de hele uitstraling van de tuin en het gebouw de gezondheid mag bevorderen.