Algemeen

Historische Kring Wederden pakt uit met 'Zeskamp Wierden' 1974

WIERDEN – De Historische Kring Wederden gaat terug naar 1974, het jaar van de Zeskamp en het Spel zonder Grenzen. De expositieruimte puilt vanaf zaterdag 11 mei uit met atributen, foto's, krantenknipsels en video's die de herinneringen aan deze spektakelshows weer levendig maken. Aankomende zaterdag, om 15.00 uur stipt, openen Bram van der Weide (zakelijk leider in )1974 en Anneke Lieuwen (super-supporter in 1974) deze unieke tentoonstelling. Een werkgroep bestaande uit oud-leden van de Wierdense Zeskampploeg en leden van de Historische Kring Wederden hebben de laatste maanden alles op alles gezet om zo veel mogelijk foto's, video's en materialen boven water te krijgen.

Voor wie het niet weet, de Zeskamp en Spel zonder Grenzen waren twee unieke tv-shows in de jaren zestig en zeventig. Hele volksstammen bleven thuis om dit ludieke programma te zien. “Ze behoren tot ons culturele erfgoed en verdienen een hernieuwde waardering. De tentoonstelling geeft een fraai tijdsbeeld van de jaren zeventig zal voor alle zestigplussers herinneringen oproepen aan een avondje tv kijken en aanverwante zaken. Kleding, haardracht en de manier waarop het in beeld gebracht werd. Zo werd de puntentelling bijvoorbeeld nog met een krijtbord bijgehouden. Maar ook de presentatie van Dick Passchier en het onovertroffen commentaar van Barend Barendse zijn onvergetelijk voor mensen van deze generatie”, aldus een woordvoerder van de Historische Kring Wederden.

Op de tentoonstelling zijn de uitzendingen te zien waaraan Wierden meedeed: die van 9 februari 1974 in Leiden, 9 maart 1974 in Groningen, 6 april 1974 in Rotterdam (finale) en 28 mei 1974 in Bouillon België (Spel zonder Grenzen). Tevens zijn er veel unieke foto’s, krantenknipsels en andere attributen te bewonderen, die de herinneringen aan de spektakels die Zeskamp en Spel zonder Grenzen waren doen herleven.  Beide evenementen scoorden kijkcijfers, waar alle huidige omroepen nu alleen maar van kunnen dromen.

Met name voor alle (oud-)Wierdenaren die herinneringen hebben aan dit hoogtepunt uit de Wierdense geschiedenis, is deze tentoonstelling een aanrader. Voor de leden van de ploeg, de selectie, de supporters die meededen aan het supportersspel, de Wierdense Noabers en iedereen die als supporter meeging (duizend supporters in vijftig bussen naar de finale in Ahoy Rotterdam!) of thuis voor de buis gekluisterd zat. Voor de jongere generaties is het natuurlijk erg leuk om te zien wat dorpsgenoten hebben bijgedragen aan de uitzendingen.

De tentoonstelling is vanaf zaterdag tot en met 31 augustus 2019 te zien in de ruimte van de Historische Kring Wierden, in de van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden. De openingstijden van de tentoonstelling zijn  woensdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis en de koffie of thee voor niets. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.