Algemeen

Herman Lohuis al jaren actief vrijwilliger bij Kulturhus Irene

NOTTER/ZUNA – Elke stichting of vereniging heeft ze binnen de gelederen: vrijwilligers die voor hun organisatie door het vuur gaan en hun hand niet omdraaien voor een klusje meer. Dat geldt ook voor Herman Lohuis – plaatselijk bekend als Herman van 'n Truur – uit Zuna. Hij is als betrokken bestuurslid de spil in het raderwerk van Kulturhus Irene in Notter-Zuna, met name op het gebied van onderhoud in en rondom het gebouw aan de Van Kregtenweg.

Op de vaste klusochtend, donderdags, treffen we Herman in het Kulturhus. Samen met Johan Mensink, Jan Mensink en Derk Ooink op den Dijk pakt hij even zijn rust en genieten ze van een bak koffie tussen de werkzaamheden door. De mannen zijn bezig om het afgewaaide blad op te ruimen, een vast ritueel in de herfstperiode en bovendien aardig wat werk. “Ik kan moeilijk stilzitten en moet eigenlijk altijd wat om handen hebben”.  Dat verklaart zijn passie voor het vrijwilligerswerk, onder meer voor het Kulturhus.

Alarm door spinnen
Sinds tien jaar heeft Lohuis zitting in het bestuur en heeft hij onder meer het onderhoud en het beheer van het alarm op zich genomen. Vooral dat laatste is een taak die de zeventigjarige senior erg serieus neemt. “Er komen toch regelmatig meldingen van het alarmsysteem. Dan moet je gaan kijken wat er aan de hand is, ongeacht het tijdstip. Laatst was het zelfs twee keer vlak achter elkaar raak. En dan midden in de nacht, terwijl je dan net een paar uur slaapt. Gelukkig is het tot nu toe nog altijd vals alarm geweest. Als je dan op zoek gaat naar de oorzaak, kom er je achter dat het meestal een spin is, die er voor zorgt dat het systeem af gaat.”

Amerikaanse ambassadeur
Lohuis is met regelmaat in en rondom het pand te vinden. “Klein onderhoud pak ik zelf op, zoals een kapotte lamp of wat dan ook. Maar ook het klaarzetten van de stoelen in de zaal als er bijvoorbeeld een bruiloft is.” Dat zijn ook de krenten in de pap, meent de geboren en getogen inwoner van de buurtschap Zuna. “Net als het bezoek van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in het najaar van 2018, toen naar aanleiding van het pas verschenen boek van oud-inwoner Kollen. Dan zorg ik er samen met wat andere vrijwilligers voor dat zowel buiten als binnen het gebouw alles netjes is. Dat bezoek van Hoekstra was echt wel een hoogtepunt, vooral omdat een dag van te voren de beveiligers al langs kwamen om te kijken of alles wel veilig genoeg was.”

Sociaal en warm persoon
Dit jaar was de gedreven vrijwilliger genomineerd voor de Beste Buur Bokaal. Hij won 'm niet, maar kreeg wel een grote bos bloemen omdat 'ie net buiten de boot viel. Die waardering alleen al zegt genoeg over zijn inzet voor de buurtschap Notter-Zuna. Zo weet hij vaak wie er wel een extra steuntje kan krijgen, bijvoorbeeld bij ziekte. Lohuis wordt door de buurtbewoners omschreven als een warm en sociaal persoon. Niet voor niets past hij dan, samen met zijn vrouw, op de kinderen van zijn dochters.

Werken op de boerderij
Los van de aandacht voor een ander is hij een harde werker en zodoende nog met regelmaat te vinden op de boerderijen van Ten Hove en Hietland. Daar helpt hij waar hij kan en da's niet geheel vreemd. “Ik heb tot midden jaren negentig ook zelf een boerderij gehad. Het was heel kleinschalig en door de veranderende regelgeving – toen al – niet meer rendabel te krijgen. Ik ben daarna tot aan mijn pensioen opperman in de bouw geweest, als metselaar.” En die ervaring heeft hij weer weten te gebruiken bij het herstel van de oude boerderij, de Oale Schöppe, aan de Zunaweg, die mede dankzij zijn inzet is behouden.