Algemeen

Help ook mee om feestelijk en groots 75 jaar vrijheid in Wierden te vieren

WIERDEN/ENTER – Stichting Vier de Vrijheid in de gemeente Wierden roept scholen, verenigingen, buurten en individuen op om zich te melden. “Alle ideeën zijn welkom, we willen graag zo veel mogelijk plannen voor 1 oktober binnen hebben, zodat we initiatieven kunnen verbinden én financiële steun kunnen aanvragen”, licht bestuurslid Ria Broeze toe. Door activiteiten en evenementen te koppelen wordt het vieren van 75 jaar vrijheid een groot feest voor jong en oud. “Zoals het er nu naar uitziet gaan we het spektakel van 25 jaar geleden ruimschoots voorbij, dat belooft wat!”

Het voorlopige programma van de stichting staat al op papier, maar het kan nog veel uitgebreider wat de bestuursleden betreft. “Wat is nou mooier dan dat heel de gemeente Wierden dit feest viert!? Gelukkig merken we dat het begint te leven onder scholen en verenigingen, maar we willen nu nog even een flinke stap maken. Dus iedereen die een plan heeft, mag zich melden via info@vrijheidwierdenenter.nl. Nu kan het nog, over een maand is het echt te laat”, benadrukt Broeze.

Een flink aantal vrijwilligers heeft zich al gemeld en de lijst van mooie activiteiten en uitingen gedurende de herdenkingsperiode van 7 april tot en met 5 mei 2020 is zeker indrukwekkend. “Buurten kunnen zich bijvoorbeeld melden voor de lichtroute die volgend jaar weer gehouden wordt. We willen markante gebeurtenissen uitbeelden of beschrijven. Maar ook wijken en buurten waar geen historie geschreven is, mogen zich melden. Hoe mooi zou het zijn dat heel de gemeente Wierden – dus kernen en buitengebied – verlicht en versierd is?”

De figuurlijke aftrap van 75 jaar vrijheid in de gemeente Wierden was afgelopen vrijdag in Hoge Hexel met het opvoeren van het openluchtspel 'Bericht voor Groote Jan'. Volgende week wordt op de gemeentelijke begraafplaats een steen onthuld voor de strijders van de gecrashte Lancaster in Zuna en daarnaast worden maandelijks lezingen gegeven op instigatie van de Historische Kring. Het zijn slechts enkele voorbeelden in aanloop naar de feestelijke periode volgend jaar, met onder meer een editie van Maestro die is toegespitst op muziek uit de jaren veertig, een grote bevrijdingsquiz voor alle inwoners van de hele gemeente Wierden en veel educatie voor de basisschooljeugd. Het hoogtepunt van de evenementen ligt op 4 en 5 mei; met onder meer het plaatsen van lichtjes bij de graven van oorlogsslachtoffers, het ophalen van het bevrijdingsvuur door meerdere loopgroepen en het luiden van klokken als signaal om de vlag uit te hangen. Later op Bevrijdingsdag is er onder meer een groot terrasconcert, een vrijheidsconcert en prachtig grootse vuurwerkshow.

Is het enthousiasme al enigszins overgekomen? Dan is nu nog de mogelijkheid om een plan te bedenken (al dan niet met de buurt of vereniging) en dit in te dienen bij de Wierdense stichting Vier de vrijheid. Dat kan per mail naar info@vrijheidwierdenenter.nl. Uiterste aanmelddatum is 30 september.