Algemeen

Orbys koopt zalencentrum van uitbater Nico Griffioen

Harmonie Sint-Jan heeft onderdak in Het Anker; zaal behouden voor dorp

WIERDEN – Orbys Vastgoed uit Wierden heeft Zalencentrum Het Anker aan de Wilhelminastraat gekocht en daarmee behoort het huisvestingsprobleem van Harmonie Sint-Jan tot de verleden tijd. Ook Nico Griffioen, al 34 jaar lang uitbater van Het Anker, is blij dat met deze zet het grote zalencomplex voor de komende jaren behouden blijft voor de Wierdense samenleving. Griffioen doet een stap achteruit en gunt Richard Nijkamp de ruimte. Nijkamp is eigenaar van het inpandige restaurant Anno 1987, maar ook al jaren chef-kok van Het Anker. Hij wordt het nieuwe gezicht van het Wierdense zalencentrum.

Bastiaan Holterman, Nico Griffioen en Richard Nijkamp.

Bastiaan Holterman van Orbys laat weten dat de zoektocht naar een geschikte ruimte voor Sint-Jan lang heeft geduurd. “De harmonie was van oudsher gevestigd in het voormalige St. Jansgebouw op de hoek van de Stationsstraat en Kerkstraat. Wij hebben dat gebouw enige jaren terug aangekocht, laten slopen en daar nieuwe woningen en horeca laten terugkeren. Er was echter een 'agreement' gemaakt dat we de harmonie geschikte ruimte zouden bieden. De horecazaal in het nieuwe St. Jansgebouw is te klein voor de muziekvereniging en dus zijn we op zoek gegaan naar een geschikt alternatief.”

Aankoop voor Sint-Jan
Dat alternatief is nu gevonden, de harmonie kan vanaf november gebruik maken van de kelderruimte in Het Anker. “Bovendien is de grote zaal in overleg met Richard Nijkamp ook beschikbaar voor uitvoeringen”, vertelt Holterman. “We zijn blij dat we Sint-Jan eindelijk een geschikte locatie kunnen en mogen bieden. Dat is ook de reden waarom we het Anker hebben gekocht. We hadden de Harmonie al veel eerder een plek willen gunnen, maar alternatieve locaties (zoals Attila's Gym en voormalige school De Touwladder -red.) bleken ongeschikt of gingen naar een andere koper. Via Jan Koers van het Wierdense makelaarskantoor Plaggemars zijn we in contact gebracht met Nico Griffioen en Richard Nijkamp. Inmiddels is alles in kannen en kruiken en deze week wordt het contract getekend.”

Behoud huidige functie
De toekomst van Het Anker is al langer het gesprek van de dag. Al jaren wordt gespeculeerd over de verkoop door uitbater Griffioen. Onder meer plannen van Stichting Wie Wilt Wa Wierden om er een theaterzaal te realiseren bleken uiteindelijk niet haalbaar. Richard Nijkamp, chef-kok en eerder al bedrijfsleider bij Het Anker wilde al langer uitbater worden van het zalencentrum. De afgelopen maanden heeft hij als zelfstandig ondernemer Restaurant Anno 1987 gerund in het restaurantgedeelte van het zalencentrum. Orbys heeft het gehele complex nu gekocht en verpacht het aan Nijkamp. Er verandert verder weinig aan Het Anker. “Het is een dappere, positieve beslissing in deze bijzondere tijd”, aldus Griffioen, die de komende periode ook nog werkzaam blijft binnen Het Anker, “want sinds maart is het zalencentrum vrijwel gesloten geweest door de overheidsmaatregelen die zijn opgelegd aan de horeca. Er zijn heel veel bruiloften en evenementen geannuleerd of uitgesteld en sinds dinsdag 13 oktober is de horeca weer voor een periode van tenminste vier weken gesloten.”

Voor Griffioen zelf is het belangrijk dat zalencentrum behouden blijft voor Wierden. “Het Anker heeft een belangrijke plaats in het sociale en culturele leven van Wierden. Honderden bruiloften en andere feesten zijn al die jaren in Het Anker gevierd.  Maar denk ook aan carnavalsvereniging De Tolmennekes, de EHBO, danslessen, koorrepetities, het Sinterklaasfeest, concerten, kerstbijeenkomsten en nog veel meer.”

Met de koop van Het Anker door Orbys B.V. is een solide financiële basis ontstaan, waardoor het voortbestaan van het zalencentrum gewaarborgd is.